Няма да останат българи, всички ще хукнат към Германия, защото …

От 27 юни придобиването на германско гражданство ще става по-лесно. Досега изключението за двойно гражданство важеше за хора, идващи от страна член на ЕС или Швейцария.

С малко изключения преди новия закон германско гражданство можеше да се приеме след осем години пребиваване в Германия и издържан тест.

Сега това може да се случи след пет години, а при показване на много добра интеграция дори и след три години в Германия. За българите новостта идва в скъсения срок на необходимите стъпки.

За други националности извън ЕС като например най-голямата чуждестранна диаспора в Германия – турската, това значи отваряне на пътя към двойното гражданство.

Oт турската общност в Германия заявиха, че очакват по около 50.000 молби за придобиване на гражданство на година.

Децата родени в Германия също ще трябва да получават германско гражданство, както и да могат да запазят гражданството на родители си.

 Специални облекчения са предвидени и за така нареченото поколение на “гастарбайтерите” в Германия. Това са хората, които години наред работят тук. Тези по-възрастни мигранти ще могат да получат гражданство и без да полагат писмен изпит.

Сподели