Застрашена ли е националната ни сигурност след драмата с Радев и НАТО? Говори МО

Министерството на отбраната (МО) направи коментар, след като президентът Румен Радев отказа да води българската делегация за Срещата на върха на НАТО. 

Като мотив от пресцентъра на държавния глава изтъкват, че президентът не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна. 

„Във връзка с изразената официално позиция на Радев по отношение на участието в Срещата на върха, Министерството на отбраната изразява следното становище: Приетото решение вчера с позиции за такава среща е регулярна, и официална утвърдена процедура през последните години за приемане на мандат в защита на националния интерес и участие по въпросите от дневния ред на такъв тип високо ниво мероприятие.

В приетата позиция няма накърняване на националния интерес, няма нищо, което да застрашава националната сигурност. Позицията на страната е изцяло синхронизирана с тази в Алианса.

Предложението към президента е направено в качеството му на върховен главнокомандващ. Решението да участва или не си е лично негово”, заяви заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев пред журналисти.

„В контекста Украйна, който е елемент на официалната позиция, искам да уточня, че подкрепата, която страната оказва е изцяло в съответствие с решението на Народното събрание (НС). Тя ще продължи дотогава, докогато е необходима”, коментира още заместник-министърът на отбраната.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Сподели