Започна първият дебат на Тръмп и Байдън

Първият дебат за президентските избори в САЩ тази година започна в Аталанта, където президентът на САЩ Джо Байдън и неговият съперник от Републиканската партия Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в опит да привлекат избиратели, които още не са избрали за кого да гласуват, съобщава Асошиейтед прес.

Байдън, действащият президент от Демократическата партия, има възможност да увери избирателите, че на 81 години е способен да преведе САЩ през редица предизвикателства.

В същото време 78-годишният Тръмп може да използва момента, за да се опита да загърби присъдата си, произнесена в Ню Йорк и да убеди аудиторията от десетки милиони, че е подходящ да се завърне в Овалния кабинет.

Днешният дебат е уникален поне в две насоки: никога досега не са се сблъсквали двама претенденти за Белия дом в такава напреднала възраст и никога досега Си Ен Ен не е била домакин на президентски дебат, отбелязва АП.

Дебатите започнаха с припомняне на правилата от страна водещите Джейк Тапър и Дана Баш. Те се провеждат без публика.

Байдън и Тръмп са се договорили за няколко правила за дебата: например микрофоните на участниците ще бъдат изключени, докато не започнат да говорят, за да не могат да се прекъсват взаимно.

Освен това на участниците е забранено да носят предварително подготвени текстове и реквизит. По време на самия дебат ще им бъдат предоставени бележници, химикалки и вода.

Редът на финалната реч и кой на коя трибуна ще седне, бяха определени предварително чрез жребий. Така, отбелязва CNN, според резултатите от жребия Байдън ще заеме подиума вдясно от публиката, а Тръмп ще има първи последната дума в дебата.

Президентът на САЩ Джо Байдън и предполагаемият кандидат на ПП Доналд Тръмп бавно се отправиха към своите подиуми, когато пристигнаха на сцената на дебата. Двамата не си подадоха ръка.

Преди началото на дебата президентът Джо Байдън се пошегува с инсинуациите на Доналд Тръмп, че използва наркотици, за да подобри представянето си в дебата.

Байдън публикува снимки в социалните мрежи и съобщение, че е пил консервирана напитка, наречена „Тайният сос на Тъмния Брандън“. Това е просто вода в алуминиева кутия, но на етикета със съставките са отбелязани 34-те наложени на Тръмп присъди и се подчертава, че основната съставка в алуминиевата кутия е „Сълзи на МАГА“ (съкращение на лозунга на Тръмп „Да направим Америка отново велика“, на английски MAGA, използван и като наименование на движението му – бел. ред.).

Макар че Байдън се опитва да не удостоява с внимание критиките на Тръмп, неговият предизборен щаб вече продава водата за 4,60 долара кутията, отбелязва АП.

Сподели