VAR помогна на Хосе Кордоба и Панама за победа срещу САЩ

Отборът на Панама победи изненадващо домакина на Копа Америка – САЩ, с 2:1 в мач от втория кръг на група “С” на турнира. “Янките” поведоха с гол на Фоларин Балогун (22′), но головете на Сесар Блекман (26′) и Хосе Фахардо (83′) донесоха обрат за тима от централна Америка.

Успехът заплете интригата в групата и вече три отбора – Уругвай, САЩ и Панама са с равен брой точки, като последният кръг ще реши спора кои два състава ще продължат напред.

Друг интересен акцент от срещата бе, че цял мач изигра бившият футболист на Левски – Хосе Кордоба.

Домакините на турнира се възползваха още от първата си възможност и вкараха след само шест минути игра. След изпълнение на пряк свободен удар звездата на Милан Кристиан Пулишич стреля в гредата, след което последва карамбол, а Уестън Маккени се ориентира най-добре в ситуацията и при добавката бе безкомпромисен.

Неговите усилия се оказаха безсмислени, тъй като положението бе преразгледано чрез системата VAR, а тя отчете засада и попадението не бе зачетено.

Играчите на Панама на свой ред потърсиха попадението, като настойчивостта им доведе до ужасяващ инцидент в 12-тата минута, когато техният защитник Сесар Блекман се хвърли за една топка в наказателното поле и порази скачащия в този момент вратар на “янките” Мат Търнър.

Само четири минути по-късно станахме свидетели на нова батална сцена. Тимъти Уеа посегна опасно към Адалберто Караскийя, който се строполи на земята. Първоначално реферът Иван Бартон показа жълт картон на Уеа, но след това VAR отново влезе в помощ на панамците и след преразглеждане на ситуацията Бартон промени решението си и изгони американеца.

Възпитаниците на Грег Берхалтер не се стреснаха от численото си изоставане и продължиха да владеят инициативата, което бе капитализирано в средата на полувремето. 22-годишният нападател на Монако – Фоларин Балогун, отправи мощен шут от над 20 метра, като топката се отклони в гредата и не остави никакъв шанс на панамския страж Орландо Москера.

Американската радост продължи твърде кратко и футболистите на Томас Кристиансен стигнаха до изравняването само четири минути след като изостанаха в резултата. Тимът от централна Америка  бързо преля от защита в атака и Блекман се озова на границата на наказателното поле. Той намери как да прокара топката в коридор между трима бранители на САЩ и матира стража Търнър без да го нокаутира този път, с което успя да изравни.

Момчетата на Кристиансен опитаха да се възползват от импулса и веднага след подновяването на играта пратиха топката в наказателното поле, а няколко минути по-късно стигнаха до ъглов удар.

Оборът на Панама като по чудо не завърши полувремето също в намален състав след бруталното изблъскване в гръб, което извърши Едуардо Гереро. Той бе санкциониран само с жълт картон, а това бе първо официално предупреждение за футболист от този отбор.

В добавеното време пък Балогун пропусна да изведе отново своите напред, стреляйки в гредата. Дори да беше вкарал обаче попадението му щеше да бъде отменено, тъй като на повторението се видя, че се е намирал в засада.

На полувремето стана ясно, че травмата на Хорнър от сблъсъка в началото на двубоя не е била лека и той бе заменен, а под рамката на вратата застана Итън Хорват.

В средата на второто полувреме за първи път VAR не се намеси в ущърб на САЩ. Хосе Фахардо падна в наказателното поле и веднага реферът Иван Бартон посочи бялата точка. Тогава той получи сигнал в слушалката си, че ситуацията трябва да бъде преразгледана, като на нея се видя, че нарушение не е имало и дузпата бе отменена.

Седем минути преди края на редовното време американците не издържаха и съперникът им капитализира отново численото си превъзходство. Хосе Фахардо засече подаване в наказателното поле и матира Итън Хорват, който също можеше да се намеси по-добре.

Пет минути по-късно Адалберто Караскийя бе изгонен напълно заслужено, тъй като изрита в гръб играч на САЩ, а с това футболистите на двата отбора отново изравниха броя си.

В продължението на мача Крис Ричардс от САЩ стреля неточно с глава и пропусна да изравни, а малко по-късно съдията даде последния си сигнал за вечерта.

Последвайте каналите ни в:


Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Сподели