Ето как изглежда и колко струва най-скъпият бургер в света СНИМКИ

Бургер, покрит със злато и напоен с хайвер, се превърна в най-скъпия хамбургер в света според Книгата на рекордите Гинес, като цената му е 5000 евро.

Той е изобретен и приготвен от Робърт Ян Де Вин, главен готвач в ресторант The Daltons във Вортхейзен, Гелдерланд, Нидерландия, съобщават световните издания.

Бургер, наречен „Златно момче“, се появи в менюто на ресторанта още през 2021 г. Тази цена на бургера се дължи на факта, че за приготвянето му се използват най-висококачествени съставки.

Идеята за подобно ястие на Робърт хрумва по време на пандемията от коронавирус, когато ресторантът е затворен за посетители. Въпреки че хората не можели да посетят заведението, служителите на Daltons продавали храна за доставка.

Една вечер Де Вин отишъл в ресторант, за да обучи нов мениджър и случайно попаднал на публикация във Facebook за най-скъпия бургер. В този случай цената била продиктувана от огромния размер.

Робърт решил да предизвика себе си и да създаде бургер със стандартен размер, който може да постави рекорд за цена. Създавайки рецептата от нулата, готвачът имал за цел да създаде бургер, който да е не само скъп, но и богат на вкус. И изглежда, че е успял.

Според Световните рекорди на Гинес питката за хамбургер е направена с шампанско Dom Pérignon, леко препечена, но все още мека отвътре и покрита със златни листа. Самият бургер е направен от сочно говеждо вагю и гарниран с кралски рак и хайвер. Включва и кръгчета лук, мариновани в шампанско.

Що се отнася до вкуса, той се описва като „сладък, кисел, солен, горчив и умами“. Умами е мек „протеин“, месест, приятен вкус и дълъг послевкус.

„Няма да крия, имаше няколко проблеми. Но първият важен въпрос беше: Как ще гарантираме, че този бургер ще бъде страхотен на вкус? Искам да кажа, че е лесно просто да вземеш някои наистина скъпи съставки и да ги сложиш на бургер. Но за мен беше много важно бургерът да бъде и вкусен, исках да видя докъде можем да стигнем, колко можем да вложим и същевременно да се уверя, че петте вкуса са в перфектна хармония“, казва Робърт.

Според него вторият голям проблем е бил намирането на съставките.

„Някои от съставките на бургера обикновено не се предлагат в Холандия, но моите доставчици ми помогнаха много“, каза той.

Докато работели по рецептата, семейството, приятелите и служителите му се обединили около майстора, а крайният резултат бил приет много радушно.

Мъжът признава, че опитвайки се да постави рекорд, той не само е искал да изпълни детската си мечта да стане собственик на титла в Книгата на рекордите на Гинес, но и да привлече вниманието към проблема с бедността в Холандия.

Главният готвач дари всичките 5000 евро от първия бургер Golden Boy, който продаде, на местна хранителна банка. С тези пари са направени 1000 хранителни пакета за семейства в нужда.

Превод и редакция

 

 

Сподели