Керемедчиев: Президентът показа арогатност, а България изпусна възможност

Дипломатически гаф от страна на нашия протокол, за който съобщи, е несъстоялата се среща в Подгорица между президента Румен Радев и премиера на Черна гора Милойко Спаич заради 4-минутно закъснение от страна на домакина.

Това каза Милен Керемедчиев – бивш зам.-министър на външните работи в ефира на Радио „Фокус“.

Нормално е срещи да закъснеят с няколко минути, каза експертът и даде за пример как канцлерът на Германия Ангела Меркел стоически е изчакала 15 минути италианския премиер Берлускони, докато той е водел важен разговор по телефона.

„Случват се такива неприятни инциденти. Аз не смятам, че 4 минути са повод за политически гаф.

Напротив, смятам, че президентът показва прибързаност и арогантност в поведението си, и то в страна домакин, която наистина разчита България да продължи да й оказва подкрепа за членството й в Европейския съюз.“   

По думите му заради своята арогантност България е изпуснала възможността за конкретния досег с управляващите в Черна гора, тъй като за разлика от разговора с президента, който носи по-протоколен характер, този с министър-председателят е по-същественият и конкретният за развитието на двустранните отношения в икономически, търговски и културен аспект.

„Имаше много теми, които можеха да бъдат обсъдени.

Сигурен съм, че и в президентската делегация са включени и представители на бизнеса, така че в момента България заради тази арогантност изтърва една възможност да има конкретен досег с управляващите в Черна гора и вместо да имаме конкретика, имаме една протоколност и фанфарност.

Всъщност тя не носи никакъв дивидент за страната ни и по никакъв начин не помага България да стои стабилно и с авторитет в Черна гора,“ категоричен е той.

Милен Керемедчиев изрази съмнение в следващите 10 години Европейският съюз да приеме нова страна член, като според него Съюзът по-скоро ще се съсредоточи вниманието си върху вътрешните проблеми и необходимите реформи за укрепването на стабилността на Обединена Европа.

Сподели