Има ли сили Словения да изненада амбицираните датчани?

Словения и Дания откриват сблъсъците в една от най-очакваните групи “H” на Евро 2024, където са още тимовете на Англия и Сърбия. Двата тима са много добре запознати със своя противник, тъй като бяха в една група и в квалификациите за този шампионат. “Червения динамит” се справи по-добре в тези сблъсъци, взимайки победа в домакинството си и измъквайки точка в Любляна. По този начин бившата югославска република все още няма успех в шест мача срещу скандинавците. В крайна сметка те заеха първите две места с по 22 точки и си осигуриха място на финалите в Германия.

Постигането на положителен резултат в днешния сблъсък може да е ключово за всеки един от противниците в надеждите им да преминат във фазата на преките елиминации. Словенският национален отбор все още очаква своята първа победа на голям футболен форум, след като в трите си участия до момента те имат три равенства и пет поражения. За последно те успяха да достигнат финалите в Белгия и Холандия през 2000 година, където след две загуби и хикс отпаднаха безславно. Селекционерът на Словения Матияж Кек ще разчита най-много на двамата си водещи и най-разпознаваеми футболисти – опитният Ян Облак и младата звезда на РБ Лайпциг Бенямин Шешко да поведат отбора. В последната си контрола преди Евро 2024 словенците завършиха наравно като домакин с България (1:1).

Датчаните също бяха разочаровани по време на последното Световно първенство в Катар, отпадайки в груповата фаза след отличното представяне година по-рано, когато достигнаха до полуфиналите, където загубиха от Англия. За тях то ще остане в историята и с изключително драматичния момент със сърдечния арест на Кристиан Ериксен, който сега отново е в състава на Каспър Хюлман и един от лидерите на отбора. Наставникът поне на хартия разполага с доста повече класа сред своите избранници, като в тима му също така играят много опитни футболисти, изявяващи се на най-високо клубно ниво, каквито са Каспър Шмайхел, Андреас Кристенсен, Пиер-Емил Хьойберг и Расмус Хойлунд. Датчаните имат своята славна история свързана със сензационното спечелване на Евро 1992, когато участват единствено заради отстраняването на Югославия поради започналите войни.

СЛОВЕНИЯДАНИЯ

Вероятни състави:

СЛОВЕНИЯ (4-4-2): Облак; Карничник, Брекало, Бийол, Янжа; Млакар, Елсник, Гнезда, Стоянович; Шпорар, Шешко

ДАНИЯ (3-2-2-1-2): Шмайхел; Вестергор, Кристенсен, Андерсен; Ба, Кристиансен; Хьойберг, Хюлманд; Ериксен; Винд, Хойлунд

СЪДИЯ: Сандро Шерер (Швейцария)
СТАДИОН: “Мерседес-Бенц Арена”, Щутгарт
НАЧАЛО: 19:00 часа

Последвайте каналите ни в:


Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Сподели