Връзката на българското царско семейство с участник в „24 часа на Льо Ман“

България може и да няма свой участник в тазгодишното издание на „24 часа на Льо Ман“, но пък един 186-те състезатели има връзка с българското царско семейство.

Става дума за пилотът на Алпин №35 Фердинанд Хабсбург, който е част от династията на Хабсбург-Лотаринги. Негова кръстница е царица Маргарита, съпругата на последния български цар – Симеон II.

Фердинанд Хабсбург е роден на 20 юни 1997 година във Виена и е последният от наследниците на династията на Хабсбург-Лотаринги. Негов дядо е Ото фон Хабсбург, последният принц на Австро-Унгария. Всички титли на Фердинад Хабсбург са неофициални, тъй като Австрия официално е република и от 1918 година насам няма владетелски титли.

Хабсбург започва своята състезателна кариера на 14 и както много други първоначално се насочва към състезанията с едноместни формули. Там обаче той не намира сериозни успехи и през 2019 преминава към надпреварите със спортни автомобили. От 2021 той кара в състезанията за издръжливост, където идват и най-големите му успехи.

През 2021 Хабсбург печели „24 часа на Льо Ман“ в клас LMP2 с екипа на WRT, като в същата година той печели и титлата в LMP2 в Световния шампионат за издръжливост (WEC) заедно с Шарл Милези и Робин Фрайнс. В LMP2 той печели още титлите в Азиатските серии Льо Ман през 2021 с G-Drive, както и в Европейските серии Льо Ман през 2022 с Према.

От началото на тазо година Хабсбург се състезава в Hypercar с отбора на Алпин. Там той дели един автомобил с Милези и Пол-Луп Шатен. Тримата ще стартират тазгодиното издание на „24 часа на Льо Ман“ от петата позиция на стартовата решетка.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Imago | Снимки: Gettyimages

Сподели