The New York Times: Киев разпродава Украйна, за да спаси икономиката

Киев се готви да приватизира около 20 големи държавни компании на ниска цена, за да финансира въоръжените сили на Украйна и да стабилизира икономиката, пише The New York Times.

Например хотел „Украйна“ на Майдана е обявен за търг. Начална цена: 25 милиона долара.

Както и огромен търговски център в Киев, няколко минни и химически компании, по-специално Обединената минно-химическа компания (добив на титанова руда).

Правителството има за цел да продаде най-малко $100 милиона активи тази година, което NYT нарича „скромна цел“, която „бледнее в сравнение с пакети за военна помощ за милиарди долари“.

Длъжностните лица разбират, че активите ще се продават по-евтино, отколкото преди старта на войната, но те разчитат на намаляване на държавните разходи за нерентабилни предприятия, създаване на нови работни места, данъчни приходи и привличане на допълнителни инвестиции.

Експерти говорят за корупционни рискове и олигарси, които изкупуват активи на ниска цена. Ръководителят на Фонда за държавна собственост Виталий Ковал казва, че тези активи вече са „развъдник на корупция и други незаконни дейности“.

Днес държавата притежава 3100 фирми, а 100 планират да напуснат.

 

Сподели