Алгафари обяви пред защо ПП-ДБ се сгромолясаха и каза истината за сензацията “Величие“

Резултатите от предсрочните парламентарни избори повдигат много въпроси за това как ще изглежда следващото правителство на България. се допита до политическия анализатор и пиар Нидал Алгафари. 

Ето какво заяви той пред медията ни: 

– Г-н Алгафари, каква е равносметката от тези предсрочни парламентарни избори? 

– Зависи от гледната точка, но като цяло показват много ясно какво искат и очакват българските избиратели – тези, които са политически активни, защото не могат да бъдат, както им се иска на политиците, някаква голяма легитимност от 100%.

Толкова са заинтересовани – толкова са гласували. Показаха тяхното желание, че трябва да се намери разнообразие и в него да се намери вариант, в който да се събере един цялостен букет, да не е само от рози, но и от много други цвета. 

– При тези резултати никой не може да управлява еднолично. Какви са вариантите за съставяне на кабинет?

– Правителство може да се състави с първия или втория мандат, като с първия ГЕРБ да направят правителство на малцинството, подкрепено от различни политически формации, не само ДПС. Ако успеят да ги убедят, темите които интересуват различните политически формации като основа, ще бъдат и в приоритетите на ПП ГЕРБ с тяхното правителство. 

Тогава смятам, че биха участвали под една или друга форма в подкрепа на правителство, но ще бъде трудно с тези плаващи мнозинства. 

Втори вариант е с ДПС – да сформират правителство около тях, което да е достатъчно добре представено пред другите политически формации и тези, които са наясно, че на следващите избори или ще намалят избирателите си или ще паднат под 4%, да направят всичко възможно, за да се закрепят по този начин. 

– Ако тези варианти не проработят, възможно ли е да отидем на нови предсрочни избори съвсем скоро? 

– Би могло да се търси някакъв трети екзотичен вариант, но по-скоро е много малка вероятността за такъв. 

– ПП-ДБ вече обявиха, че ще бъдат опозиция, „Възраждане“ неведнъж са заявявали, че желаят да управляват еднолично, БСП имат решение на национално ниво, че няма да управляват с Борисов, тогава кои политически партии биха могли да подкрепят кабинет на ГЕРБ и ДПС? 

– Това е логично да се мисли от това, което всички изговориха. Тъй като сме свидетели на предишните избори, всичките заявки които бяха дали ПП-ДБ, ареста на Борисов и „никога Пеевски“, видяхме че се състави някакъв вариант на коалиция, сглобка, сговор. Смятам, че е напълно възможно, когато видят че държавата е пред разпад, да се съберат различни политически формации и да намерят някакъв вариант. 

Не виждам чак толкова голяма драма в това кой какво е говорил преди изборите. Дайте да ги видим по действията след това. Обяснения винаги ще се намерят – достатъчно разумни, за да могат да убедят и малкото останали избиратели на третите, четвъртите, петите, че е хубаво и добре да се подкрепи едно правителство, експертно или каквото искат да го наричат. 

– На какво се дължи ниският резултат на ПП-ДБ на тези избори? 

– На това, че приказките им бяха едни, а действията други. Много бързо влязоха в едни практики, които някъде могат да ги наричат корупционни практики. Влязоха в желанието си да обсебят всичко, цялата власт и да бъдат безкомпромисни в това да не дадат на никого нищо и на това, че техните избиратели бяха по жълтите павета в студ и в пек. 

Те не приеха обясненията за сглобката след това. 

– „Величие“ е голямата изненада на тези избори. Според Вас каква функция ще изпълняват в парламента? 

– Много ми е трудно да преценя, защото има голям разнобой между говоренето им преди и говоренето им след като стана ясно, че ще са седмата политическа формация в Народното събрание. От хора, които трябваше като че ли да бъдат русофили, приеха НАТО и ЕС като нещо, което е добро за България. 

Смятам, че ще е много трудно за самите тях да се ориентират към това, което ще правят. Ще се опитат да играят по вълната и линията на „Възраждане“, защото това е свободна ниша и е възможно да се раздвижи покрай техните приказки. 

Всичко очаквам от тях. Включително очаквам държавническо мислене и да подкрепят правителство, както е твърдял полковник, подполковник или генерал-майор Марков, че цялата власт трябва да се даде на ДПС да управляват сами. Дали го е казал във вид на шега или сериозно, важното е, че би могло да се мисли и в тази насока. 

– Как ще коментирате дясната вълна, която заля Европа на тези европейски избори? 

– Като съвсем логична. Старият континент си изпати достатъчно от колониалните им завладявания от преди много време и сега си го изпати с тази толерантност, че всички тези северно-африканци и хора от Близкия изток едва ли не са в правото си да живеят там, където бяха техните колонизатори преди това, за да живеят по-добър и охолен живот. 

За съжаление те се опитаха да ги приобщят и интегрират в обществото си, но направиха така, че да създадат гета, които имат своите правила, своите виждания и ако щете религиозни виждания, които нарушиха много комфорта на средностатистическия европеец. 

Това, че източните държави след разпада на СИВ и Варшавския договор започнаха да източват социалните институции на богатите държави като Англия, Германия, Италия и Франция. Това на средностатистическия европеец не му допада – да работят много, за да могат някакви, според думите им „лентаяи“, да им взимат благините. 

– По какъв начин това може да промени ЕС? 

– Засега е трудно да се каже, че ще може ЕС да се промени, защото и самите тези мигранти, които са с някакви ислямски виждания или традиционни виждания за друг период от време, който не е 21 век, лека полека техните деца, внуци, ще искат да има промяна, за която са мечтаели техните майки и бащи. 

Ще има някакъв консерватизъм, но той ще бъде премахнат от желанието за по-различен и свободен живот на тези мигранти и бежанци. 

Интервю на Никол МИЛАНОВ,

Сподели