Мендилибар се нареди до Бенитес с впечатляващо постижение

Наставникът на Олимпиакос Хосе Луис Мендилибар стана едва вторият треньор, който печели два европейски трофея в два различни клуба в поредни години.

63-годишният специалист преди година изведе Севиля до триумф в Лига Европа, а снощи спечели и Лига на конференциите начело на гръцкия гранд. Така испанецът повтори постижението на своя сънародник Рафаел Бенитес, който през 2004-та грабна Купата на УЕФА начело на Валенсия, а година по-късно покори и Шампионската лига като мениджър на Ливърпул.

Междувременно, Гърция стана едва деветата страна с европейски клубен трофей през XXI век. Така тя изпревари държава като Франция, чието първенство е пето по сила в ранглистата на УЕФА. Убедителен лидер продължава да бъде Испания с 22 трофея, втора е Англия с 11, а Италия остана с 5.

От друга страна, Фиорентина е първият отбор от десет години насам, който губи европейски финали в две поредни години, след като преди година отстъпи в този турнир и на Уест Хам. Предишният тим с това негативно постижение беше Бенфика, който претърпя поражения на два поредни финала в Лига Европа през 2013-а и 2014-а.

Именно от сблъсъка между лисабонските “орли” и Севиля за трофея в ЛЕ преди десет години не се беше случвало европейски финал да завърши при резултат 0:0 в редовното време. Победното попадение на Аюб Ел Кааби в 116-ата минута на снощния мач пък е най-късното такова във финал от състезанията на УЕФА от 2010-а насам, когато Диего Форлан донесе на Атлетико Мадрид трофея в Лига Европа с гол отново в 116-ата минута.

Последвайте каналите ни в:


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages

Сподели