Китайско нашествие на кораби и изтребители край Тайван

Тайван съобщи, че е забелязал 21 китайски военни самолета и 15 кораба край бреговете си. Това се случи, след като на 25 май Пекин прекрати военните си учения край Тайван, които продължиха два дни, предаде АФП.

Китай твърди, че демократичен Тайван е част от неговата територия и заявява, че никога няма да се откаже от използването на сила, за да го постави под контрола на Пекин.

На 27 май тайванското министерство на отбраната заяви, че през последните 24 часа 10 китайски самолета са преминали през зоната за идентификация на въздушната отбрана (ЗИВО) и че е реагирало по подходящ начин.

На 23 май китайски военни кораби и изтребители обкръжиха Тайван в учения, които според Пекин са били тест за способността му да завладее острова.

През последните години Пекин засили военния натиск върху Тайван, като поддържа почти ежедневно присъствие на военни самолети, безпилотни летателни апарати и военни кораби около острова.

Експертите твърдят, че това са „тактики от сивата зона“, които са близки до открити военни действия, но служат за изтощаване на военните сили на Тайпе.

Новият президент на Тайван заяви, че въпреки военните учения все още е готов да работи с Китай.

Пекин заяви, че встъпителната реч на Лай Чинг-те на 20 май е била равносилна на призиви за независимост и е тласнала Тайван към „опасно състояние на война“.

Сподели