03:00 часа след полунощ е най-опасното време, но защо?

Съвременните хора са сигурни, че дяволиите започва точно в полунощ и това е времето, което се смята за най-мистично и опасно. Но преди няколко века нашите предци са се страхували не от 12 часа през нощта, а от 3 сутринта.

Защо това време преди зазоряване, когато сънят е най-дълбок, има лоша репутация?

Точно в 3 часа сутринта хората се страхуват да не срещнат зли духове, да не бъдат наранени или да им се случи нещастие. В много страни по света това време се нарича „часът на вещиците“ или „часът на дявола“. Съвременните учени, далеч от мистиката, разкриват феномена на този час и установяват, че страховете на хората не са толкова неоснователни.

Оказва се, че числото 3 играе голяма роля не само в ритуалите на нашите предци, но и в ежедневието им. То е магическо в много езически религии и изобщо не е изненадващо, че влиза в служба при християните под формата на Светата Троица – Отец, Син и Свети Дух.

Мистично число

Във фолклора на повечето християнски страни има много препратки към числото 3. Това са трима сина, три пътя, три опита за изпълнение на магическа задача, далечни кралства. В християнските писания има тройно отричане на апостол Петър, трима царе, които донасят дарове на бебето Исус и много други моменти, свързани с тройката. Това число се среща също така в пословици и поговорки.

Но защо нещастията и злите духове се свързват с тройката? В Европа 03:33 се смята за най-нещастния час, тъй като представлява половината от дяволското число 666. Според вярванията, по това време на нощта душите на мъртвите, демони и други зли духове проникват в нашия свят. Стига се дотам, че през 1560 г. папа Пий IV официално обявява това време като „нечестиво“ и „магьосничестко“, така че онези, които не спят между 3 и 4 часа сутринта, са изложени на голям риск да бъдат осъдени от инквизицията.

В Източна Европа гледат на този час от нощта малко по-различно, но значението е практически същото. Нашите предци са били сигурни, че в 3 сутринта силите на доброто са дълбоко заспали и злите духове свободно проникват в света на живите хора. Именно тогава магьосниците и некромантите се активират, за да реализират тъмните си планове с помощта на неземни същества. 

По първи петли

Много книги за магьосничество препоръчват да се започнат магически ритуали в 3 часа сутринта. Всички тъмни дела трябва да бъдат свършени преди първи петли, а те, както знаем, започват да пеят между 3 и 4 часа, малко преди разсъмване.

Първите петли са сигнал за вещиците и магьосниците да довършат делата си, защото с третите петли всички магически заклинания се разпадат и злите сили са принудени да напуснат нашия свят до следващата нощ. Трети петли често се споменават както в славянските приказки, така и в произведенията на класиците, например Н. В. Гогол.

Някои източници твърдят, че в нощта преди християнския празник Троицата се активират русалки, гоблини, кикимори и други враждебни към хората същества. Русалките излизат на бреговете, смеят се, пеят и примамват момчета в бездънните води на морето. Затова те избягват да  ходят в гората или до реката, освен ако не е абсолютно необходимо, и предпазват къщите си от магьосничество и зли духове, като окачват брезови клони и китки коприва на вратите и прозорците.

Ако дете се роди в 3 часа през нощта, се смята, че го очаква тъжна съдба и вероятно ранна смърт. Такива деца се кръщават възможно най-бързо – това  премахва проклятието на „часа на вещиците“. Хората не се мият през нощта, защото може да „отмият щастието“. Дори след тежка работа или дълго пътуване славянските народи предпочитат да изчакат до сутринта, отколкото да се озоват в банята в 3 часа след полунощ.

Мнозина не сресват косата си до трети петли, тъй като тогава злите духове лесно могат да завладеят душата на човек. Единственото изключение е „тъмната ивица“ в живота, когато всичко върви по-зле от всякога. В този случай е необходимо да измиете и срешете косата си точно в 3 сутринта, за да разсеете злото заклинание.

Мнението на учените

В старите времена се е смятало, че ако човек се събуди в 3 сутринта, това е лош знак. Възможно е душата му да е била обладана от зъл дух, който се събужда точно в „часа на магьосничеството“. Подобно суеверие е лесно обяснимо, защото човек, който се събужда по това време, много често изпитва не само дискомфорт, но и ужас, паника, изпотяване и задушаване. Днес всеки лекар ще каже, че това са симптоми на паническа атака, но преди векове всичко се обяснява по-просто и по-страшно.

Учените тълкуват „феномена на три часа“ с хормонален скок. През този период от нощта в тялото активно се произвеждат три хормона: мелатонин, който отговаря за съня, както и кортизол и серотонин, свързани със стреса. Хората, чийто живот е пълен със събития, предимно неприятни, получават шокова доза кортизол и серотонин през целия ден. През нощта мелатонинът активира тези хормони и „изхвърля“ човека от сън.

За да се обяснят внезапните събуждания през нощта със задух и сърцебиене, учените използват термина „безпокойство от очакване“. При хора, страдащи от подобни проблеми през нощта, мозъкът отказва почивка и продължава да решава проблеми, да анализира и да търси изход. Затова сънят става „чувствителен“ и около 3 ч. сутринта има рязко събуждане.

Как да преодолеем проклятието на „часа на вещиците“? Просто преразгледайте отношението си към живота. Няма нужда да си правите „разбор“ преди лягане и да си спомняте неуспехи и неприятни ситуации. Мислете си за приятни неща, припомнете си успехите, ако не от изминалия ден, то от предишни и се похвалете мислено за тях.

Сподели