Трета световна война ще докара господство на приматите!

Евентуална Трета световна война може да доведе до възкачването на власт на маймуните.

Сценарият, който може да доведе до реалното случване на филма „Планетата на маймуните“, е начертан от изкуствен интелект.

Daily Star разговаря с Chat GPT, за да разбере какво е необходимо, за да свърши светът като известните филми от поредицата, пише „Телеграф“.

Според изкуствения интелект маймуните могат да дойдат на власт благодарение на държави притежаващи ядрени оръжия.

„Шансовете сценарият от Планетата на маймуните да се осъществи в реалния живот са изключително ниски“, каза роботът. „Докато спекулативната измислица е завладяваща, условията, довели до подобен сценарий във филмите, е много малко вероятно да се случат в действителност.

Еволюционните процеси на Земята ще трябва драстично да се отклонят от това, което знаем, и човешката цивилизация ще трябва да рухне, за да може такъв сценарий да е дори малко възможен“, посочва Chat GPT.

Според чатбота има няколко фактора, които обаче могат да доведат до края на човешката цивилизация:

 – Глобална пандемия: Силно заразна и смъртоносна пандемия може да опустоши човешката цивилизация, да затрупа здравните системи, да разруши икономиките и да дестабилизира обществата.

 – Екологична катастрофа: Изменението на климата, екстремните метеорологични явления или екологичният колапс могат да доведат до широко разпространен недостиг на храна, изчерпване на ресурсите и разселване на населението.

 – Ядрена война: Глобалният ядрен конфликт може да доведе до широко разпространено разрушение, загуба на живот и радиоактивно замърсяване, водещо до разпадане на общества и институции. Дългосрочните екологични и здравни последици от ядрената война могат допълнително да възпрепятстват усилията за възстановяване.

В изненадващ момент на саморефлексия, изкуственият интелект отбеляза, че нищо друго освен изкуственият интелект може да доведе до дестабилизация на човешкото общество.

Продължава: „Технологична катастрофа: Непредвидените последици от напреднали технологии, като изкуствен интелект, биотехнологии или нанотехнологии, могат да доведат до катастрофални събития като неустоимо изменение на климата, глобални антиутопии за наблюдение или дори екзистенциални заплахи за човечеството.

„Икономически колапс: Тежка икономическа криза, като глобална рецесия или финансов срив, може да доведе до широко разпространена безработица, бедност и социални вълнения. Икономическата нестабилност може да подкопае правителствата и институциите, което да доведе до политическа нестабилност и конфликт.“

Освен колапса на човешката цивилизация, самите примати ще трябва да се подложат на собствен тласък, ако искат да създадат собствено общество, способно да потиска всички оцелели хора.

Ботът добави: „Приматите ще трябва да претърпят поредица от еволюционни промени, които им позволяват да развият сложни общества, език, технология и култура, подобни на това, което хората са постигнали.“

В него се казва, че ще трябва да преминат през „Еволюционен напредък“, „Социална организация“, „Технологично развитие“, Придобиване на ресурси“ и „Адаптиране към околната среда“.

Сподели