Краси Радков – комикът с много лица

Краси Радков, роден на 24 април 1971 г. във Враца, е едно от най-ярките имена в съвременния български хумор. Отличаващ се с уникалния си талант да пресъздава различни образи, той е любимец на публиката не само с умението си да разсмива, но и с дълбочината, която внася във всяка своя роля. В момента Радков заедно с Алекс Раева водят хитовото шоу “Денсинг Старс” по бТВ, което е поредното доказателство за неговите многобройни таланти.

Роден е в края на 6-и, началото на 7-и месец от бременността на майка му. Казва, че е имал късмет, че тя била медицинска сестра, преминал през болест, която засяга кожата, но всичко отшумяло. Все пак, като седмаче, за него се грижели повече. Между него и брат му има 7 години разлика. Спомня си, че батко му постоянно четял, докато Краси винаги го пращали да си играе. 

Неговото пътуване започва в родния му град Враца, където завършва испанската паралелка на езиковата гимназия, защото за английския се искал по-висок успех, както той казва. 

Всяко лято бил на село в Ребърково, по цял ден ходел с другите деца за риба, играели на фунийки

Казва, че е имал прекрасно детство. Още в ученическите години, заедно със съученика си Явор Дачков, Краси показва своя талант към актьорството и комедията, като двамата често забавлявали своите съученици със скечове и импровизации. Приемат го в младежката театрална трупа ТЕМП, след като рецитира “Обесването на Васил Левски” на испански, което може да направи и днес, без подготовка. Този период от живота му е изпълнен с участия в ТЕМП, където под ръководството на Георги Врабчев и вдъхновен от актьорския гений на Георги Горанов, Краси развива своята страст към театъра. 

След като завършва ВИТИЗ през 1994 г. в класа по куклено актьорско майсторство, Радков се завръща във Враца и започва работа в местния драматичен театър, където бързо става любимец на публиката, особено на най-малките зрители. Ролите в театъра му носят номинации за престижни награди и утвърждават мястото му в българската култура.

Едно от ключовите събития в кариерата му е присъединяването към екипа на “Шоуто на Слави” през 2004 г. след успешно гостуване. В това шоу Радков демонстрира несравнимото си умение да се превъплъщава в различни образи, отразяващи както актуални социални теми, така и уникалния български характер. 

Гледайки шоуто преди това, той си представял как играе в него

И ето, че мечтите се сбъдват. Сред неговите най-популярни образи са футболистът Гацо Бацов, професор Хулиган Кучков, рапърът Цеко Сифоня и множество други, които не само развеселяват зрителите, но и провокират обществен дебат. Споделя, че това са били най-хубавите му години. “Така не съм се смял, не съм се забавлявал, не съм изпитвал толкова кеф от работата си, казвам го най-отговорно”, споделя искрено той в подкаста на Йонислав Йотов.

Радков не просто разсмива аудиторията със своите превъплъщения; той носи емоция и задълбоченост във всяка роля, като по този начин разкрива многоликостта на човешката натура. 

През 2012 г. е член на журито на “България търси талант”. От 8 ноември 2019 г. води шоуто “Вечерта на Северозапада” по 7/8 ТВ заедно с Борис Солтарийски и Георги Милчев-Годжи, а от март 2020 г. до 28 февруари 2021 г. води рубриката “Златната рибка” във “Вечерното шоу на Слави Трифонов” по същата телевизия. От 17 до 25 юли 2020 г. е жури в конкурса “Мис “Левски Г”, който също е рубрика в шоуто. От 11 септември 2021 г. е водещ на “Маскираният певец” по Нова ТВ, заедно с Герасим Георгиев-Геро.

На 16 май 2022 г. печели юбилейния сезон 10-и на “Като две капки вода” по Нова ТВ, като получава чисто нов автомобил, който впоследствие дарява на СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев” ЕАД, както беше обещал. Сам се шегува, че е единственият не-певец, който е спечелил предаване с пеене. Но публиката реално го е направила победител и затова, че тя му е дала, той се чувства отговорен да върне, затова дарява колата, която печели. Водещ е на четвъртия сезон на “Един за друг” през 2023 г. заедно с Емил Чолаков и жена му Станислава Ганчева по Нова ТВ.

Своите най-значими постижения той споделя със съпругата си, журналистката Станислава Ганчева, с която има дълга и щастлива връзка.

Интересен факт от живота им е историята на техния годеж, който става в условия на финансови ограничения. 

Братът на Краси помага с покупката на годежния пръстен, като избира диамантен пръстен въпреки желанието на Станислава за по-проста версия

Този жест подчертава силата и обичта, която обвързва не само Краси и Станислава, но и техните семейства​. Те са пример за силна и вдъхновяваща любовна история, продължила повече от 20 г. Както той се шегува – “Последната дума винаги е моя и тя е: “Да, скъпа”.

Техният път до родителството не е бил лек, особено когато става дума за дългоочакваното им дете, Теодор. Роден през лятото на 2018 г., Теодор е истински божи дар за двойката, след като през годините те са изправени пред предизвикателства, свързани с желанието им да имат деца, включващи инвитро процедури. Той става център на тяхното внимание и любов.

С усмивка Краси разказва един диалог между него и Христо Гърбов, който му е кум:

– Краси, на кого прилича детето? – пита Ицо.

– На майка си – отговаря Краси.

– И по-добре – заключава Гърбов.

Радков се хвали, че синът му е красив като майка си – синеок и къдрав. 

Отношенията в семейството на Радкови са изпълнени с подкрепа и обич

Теодор е описван като много дълго чакано дете и въпреки трудностите, които двойката е преодоляла, за тях най-важното е щастието и благополучието на техния син. Интересното е, че и двамата родители не желаят Теодор да следва техните стъпки в сферата на актьорството и шоубизнеса, предпочитайки той да избере собствен път в живота​.

Често различни таблоиди пишат, че се развеждат, но се оказват поредните клюки, в които няма и капка истина. Признават, че невинаги всичко е цветя и рози, но то пък в кое семейство е? Имали са своите трудни моменти, но винаги са се обичали силно. 

В момента, като една от най-разпознаваемите и обичани фигури в българското телевизионно пространство, Краси Радков продължава да забавлява и вдъхновява с уникален стил и неповторим чар. В “Денсинг Старс” влезе в ролята на матадор, впусна се в пасо добле и закри танцовия двубой с Алекс Раева, която се представи на дансинга предната седмица.

Журито оцени всеки елемент от изпълнението му – от старанието, през чувството за хумор до перфектно изпънатите червени чорапи. Илиана Раева вдигна 510 точки на Краси и му връчи купа. Комикът, който преди 15 г. остана втори в “Денсинг Старс” и на шега твърдеше, че е ощетен от строгата съдийка, сега прие неочаквания й жест с широка усмивка. А зрителите искрено се забавляваха с неговия танц, изпълнен колкото сериозно, толкова и с доза премерен хумор.

“За мен най-важното е да направим хубав танц, за да се забавлява публиката. Всичко се прави в името на зрителя”, коментира той. Определено на Радков повече му се отдава хуморът, отколкото воденето на риалити предавания, както отбелязват много зрители. Но въпреки това той си остава любимец на публиката.

Неговата кариера е пример за страстта към изкуството и непреклонната вяра в силата на смеха да променя света към по-добро. 

Сподели