Президентът на световния модерен петобой: Четвъртото издание на Световната купа в София е историческо

За последен път виждаме конете в България, посочи шефът на UIPM Клаус Шорман

Президентът на Международния съюз по модерен петобой (UIPM) Клаус Шорман изрази признателност към България за домакинството на турнира за Световната купа в София. Германецът е специален гост на надпреварата в националния спортен комплекс „Диана“. Тази сутрин той даде съвместна пресконференция с президента на родната федерация (БФМП) Андрей Кузманов на стадиона в кв. „Дианабад“, където се провеждат състезанията от 8 до 13 май.

„Благодаря на нашите български приятели за прекрасната организация, която ни позволява да проведем турнира въпреки дъждовното време. Това е четвъртото издание на надпреварата в София и е историческо, тъй като е последното, в което ще участват конете. С гласовете на 87 от делегатите конгресът на UIPM взе решение от следващия олимпийски цикъл тази дисциплина да бъде заменена с прескачане на препятствия и така да дебютира на Игрите в Лос Анджелис 2028. Също така тази година в София участват състезатели от рекорден брой държави, представители на 43 различни нации. В момента международният съюз е в много стабилно състояние благодарение на подкрепата от страна на всички наши национални федерации. Благодарни сме и за разбирането от страна на МОК и останалите ни глобални партньори, което ще ни позволи да запазим спорта на Пиер дьо Кубертен в програмата на олимпийските игри и в бъдеще. През юни ще започне и най-важната част от нашата подготовка за Олимпийските игри в Париж, тъй като тогава са тестовете на конете, които ще участват. Очакваме успешно преминаване на олимпийския турнир, който ще бъде предаван на живо в 190 държави по света“, заяви Шорман.

Председателят на Българската федерация по модерен петобой и бивш спортен министът Андрей Кузманов припомни, че домакинството на Световната купа е плод на дългогодишната работа на федерацията и отличните ѝ взаимоотношения със световната централа.

„Това е четвърта поредна Световна купа, за която ние кандидатствахме още през 2020 година. Както виждате, дори в момента целият екип е строен навън на дъжда и подготвя трасето за участниците. Конете в момента преминават тестове. Времето ни изненада малко, но мисля, че ще се справим добре“, каза той.

„Тази година отбелязваме 70 година на Българската федерация по модерен петобой. Радостни сме, че тази година е и олимпийска и че можем да организираме и тази Световна купа. До момента състезанието върви перфектно. Вчера в квалификацията при жените Ралица Митева се класира за полуфинала. Тя е нашият най-перспективен състезател, като е само на 18 години, но вече навлиза все по-смело при жените. Надявам се, че днес и при мъжете ще имаме полуфиналисти. Иска ми се и времето да бъде с нас, както и да имаме късмет при жребия с конете, което е предпоследната дисциплина по новия регламент“, добави Кузманов.

Последвайте каналите ни в:

Сподели