Историческо: В Бургас ще строят нов квартал – „Кьошето“

Първото разрешение за строеж в най-новия квартал на Бургас – „Кьошето“ /Ъгъла/ е издадено. Това съобщава Флагман.бг.

Известният предприемач Евгени Танчев ще започне изграждането на две двуетажни къщи – близнаци. Те се намират в един от източните парцели на местността – до бункера на Солниците.

Проверка показа, че книжата му са напълно готови, а първата копка ще бъде направена през септември – след изтичането на строителната забрана.

В същото време има още няколко проекта, които са значително напреднали и до края на годината също ще имат издадени разрешения за строеж.

Опитът досега в Бургас показва, че когато влезе багерът на първия инвеститор, следва ефектът на доминото. Поне това се случи в другите нови квартали на Бургас – кв. „Хоризонт“ (зад мол „Бургас плаза“) и кв. „Мадика“ (зад студентските общежития).

„Кьошето“ определено е най-атрактивната зона и има реален потенциал да се превърне в бургаската Ривиера. Дори най-отдалечените парцели са на пешеходно разстояние от морския бряг, където според приетия устройствен план ще има много заведения и зони за отдих.

По съществуващата сега алея може да се стигне пеша до Морската градина за петнайсетина минути, под 10 минути е разстоянието до кв.“Сарафово“.

Работата по този проект започна преди 15-ина години – в бума на строителството, но световната икономическа криза тогава спря урбанизирането на зоната, а впоследствие, след като се раздвижи имотния пазар, се наложиха други модели.

Инвеститорите тогава вече действаха по-предпазливо, сякаш не желаеха да рискуват със строителството в нови зони и първо застрояваха всички терени в урбанизираните територии, а след това лека-по-лека започнаха да излизат от жилищните комплекси. Пример в това отношение е т.нар. зона „Д“ на ж.к.“Меден рудник“ и новите квартали западно от Бургас.

След като и тези възможности практически се изчерпаха, дойде време на най-интересната опция и може би най-красива – „Кьошето“, която е с най-голям потенциал. В следващите години тук може да се вложат стотици милиони в нови сгради.

За проекта на новия квартал са взаимствани световни практики, предвидено е да има паркове, образователна инфраструктура, спортен и конгресен център и ред други

Опитът от другите нови квартали показва, че Община Бургас не изостава с публичната инфраструктура, още повече, че на „Кьошето“ вече са готови всички ПУП-ове и са отредени местата за улици.

„Кьошето“ е проектирано да се превърне в една модерна градска зона с всичко необходимо – паркове, образователна инфраструктура, търговски обекти, спортен и конгресен център, зони за обществено обслужване.

Помислено е и за изграждането на сградите, които ще се строят така, че да не скриват морската панорама. На преден план ще има открити пространства с едноетажни обекти, а зад тях – терасовидни апартаменти.

Предвидена е и подходяща инфраструктура, която да осигури достъпност на бъдещия кв. „Кьошето“, укрепено е и свлачището.

Сподели