Всички са вперили очи в Северна Македония, съдбовен ден за младата държава

В Република Северна Македония днес се провеждат избори две в едно – предсрочен парламентарен вот и втори тур на президентските избори.

След 7 години в опозиция ВМРО – ДПМНЕ се готви за двоен триумф. На първия тур кандидатът на десните Гордана Силяновска – Давкова спечели двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски и разликата от 180 хиляди гласа трудно ще бъде заличена.

ВМРО – ДПМНЕ се очаква да спечели и най-много гласове на предсрочните избори, след като изгради кампанията си на националистическа реторика, информира БНТ. В 7 часа местно време започва изборният ден и ще завърши в 19 вечерта. 17 са общо кандидатдепутатските листи.

За гласовете на етническите албанци се готвят две основни формации – коалиция „Европейски фронт“, начело с Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети и „Влен“ или „Заслужава си“ на Арбен Таравари. Над 1 милион и 800 хиляди са избирателите с право на глас. За да бъде избран президент е необходимо да се явят най-малко 40 на сто от гласоподавателите.

Една от големите въпросителни на днешния вот в президентските избори е дали избирателната активност ще бъде над 40 процента, каквото е законовото условие, за да има избор на президент.

За възможен бойкот на гласуването в предизборната кампания говореше председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, а от коалицията на албанските опозиционни партии, които обявяват за своя цел да изпратят в опозиция най-голямата албанска партия ДСИ, която беше част от правителствата и на ВМРО-ДПМНЕ и на СДСМ, задаваха въпроси дали от ДСИ не готвят „тих бойкот” на изборите с цел да предизвикат политическа криза в страната, коментира БТА.

В подготовка на бойкот на изборите беше обвинена и партия Левица, откъдето отрекоха такова намерение, но практически нито една от партиите, които издигнаха кандидат-президент за първия тур на изборите, не отправи конкретно послание за подкрепа на Силяновска или Пендаровски на втория кръг.

В единадесетите парламентарни избори в страната участват 17 политически партии и коалиции. Избирателната система е пропорционална, като Северна Македония е разделена на шест изборни района, във всеки от които се избират по 20 депутати.

Кои ще са те се решава от подадените гласове, разпределени по метода Д’Онт. 

Сподели