Черква в Лом не отвори врати за Великден, причината скандализира града

Църквата „Свети Никола Стари“ в град Лом е била затворена за посещения на Велика събота, твърди жител на града, пише Глас нюз бг.

Според Мария Йорданова, която сигнализира за това в социалната мрежа Facebook, отчето казал, че църквата няма да отвори врати, за да не се цапа новия под.

„Искам да изкажа голямото си разочарование от нашите отчета в града. Отидох аз до Борунската църква да видя дали ще работи и какво да чуя.

Отчето ми заявява, че нямало да работи, защото няма да цапат новия под за 10 човека. Пълен абсурд! Тази църква, когато е работила на Великите празници, винаги е била пълна, а той ми казва, че от както е поп в нея не е идвало никой. Ето така се почитат празниците в нашия град. Срам и позор!“, написа Мария Йорданова.

Разположена в рибарския квартал на Лом, църквата „Свети Никола Стари“ е най-старият храм в крайдунавския град. Строена още в края на ХІІ век, тя е била заравяна, после изкопавана, пак разрушавана и отново съграждана.

 В храма има икони, рисувани от зографи от Дебърската художествена школа. Някои от тях са били преместени в църквата „Св. Никола-млади“. През 1975 г. Борунска църква е обявена за паметник на културата. 

Църквата е обновена по проект на Видинската митрополия, финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. В тази връзка Мария Йорданова отбелязва:

„Кому беше нужен този ремонт за толкова много пари, след като тя не работи? А пък сега пари и за камбана да събираме.

И след като се съберат сигурно и нея ще спрат да я бият, защото е нова. Аз съм израстнала в тази църква.

Правеха ни семинари и неделни училища, лятната ваканция всички деца от квартала почиствахме двора, а сега е пълна анархия. Да не говоря, че от рисунките вътре в църквата и помен няма, ама иначе реставрация било“.

Илияна Стрелкова написа в коментарите под публикацията, че е „срамота да се клевети Божи служител само защото не ни е почесъл, където ни сърби“.

„Някои само по празниците са „много набожни“, иначе не стъпват в църквата. Няма как един свещеник да бъде на две места едновременно и да угоди на всеки. Този бил такъв, онзи онакъв, а ние сме света вода ненапита!“, добавя още Илияна Стрелкова.

Сподели