Виктория Томова не успя да намери място в основната схема на WTA 1000 в Рим

Виктория Томова допусна загуби в последния кръг на квалификациите на турнира на клей Рим от сериите WТА 1000 с награден фонд от 5,5 милиона долара.

Българката отстъпи с 4:6, 6:2, 6:7(5) на мексиканката Рената Сарасуа след 3 часа и 5 минути игра. Мачът бе спрян при 5:6 в третия сет в полза на Сарасуа, а след подновяването му мексиканката обърна тайбрека от изоставане от 3:5 точки.

Така за Томова остава надеждата, че може да се класира за основната схема като „щастлива губеща“.

Срещата във „Форо Италико“ започна добре за първата ракета на България в женския тенис, която осъществи ранен пробив и поведе с 2:0 гейма, но Сарасуа, която е на 103-то място в световната ранглиста, бързо изравни при 2:2.

Последваха няколко гейма, в които двете тенисистки взимаха лесно подаванията си, но в десетия гейм мексиканката се добра до нова възможност за пробив и веднага я оползтвори, за да спечели първия сет с 6:4.

Томова, която от тази седмица е на 79-о място в света, започна по-добре и във втория сет. Този път обаче софиянката не даде инициативата на съперничката си и изравни сетовете след 6:2.

В началото на третия сет инициативата в играта премина на страната на Сарасуа. Мексиканката първа проби, а в четвъртия гейм на сета отрази шест възможности, които Томова имаше, за да изравни.

Веднага след това мексиканката направи още един пробив и дръпна с 5:1 гейма в резултата.

Това обаче далеч не бе краят на мача, тъй като българката стигна до сензационно изравняване при 5:5. Тя спаси и два мачбола на свой сервис при 2:5 гейма, а след това проби и на нула подаването на съперничката си.

Сарасуа взе подаването си за 6:5, след което мачът бе спрян заради дъжд над италианската столица.

Около час по-късно той бе подновен, като Томова веднага форсира тайбрек. В него българката водеше с 2:0 и с 5:3 точки, но в крайна сметка допусна обрат и позволи на Сарасуа да се наложи със 7:5 точки.

Последвайте каналите ни в:

Сподели