Ген. Мутафчийски с разтърсващи думи за К-19 и нова пандемия, която може да бъде фатална!

Човек без вяра не може да извършва нашата дейност. В много трудни моменти, в критични моменти, вярата е с нас. Учим курсантите си, че трябва а са много добре подготвени, но с вяра. Това заяви ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски пред bTV. 

„Човек трябва да има вдъхновение за работата си. В нашата професия могат да се намерят много добри примери“, каза още той. 

Ген. Мутафчийски заяви, че параклисът за ВМА е поръчан и се очаква. Изработката на позлатените кубета също са поръчани. Той сподели, че ще има и иконостас и изрази възхищението си от това, че парите за изработката на параклиса са събрани за два месеца. 

Ген. Мутафчийски разкри за голям успех на българските военни медици.

Скоро закрихме мисия в Мали, която е трябвало да протече 6 месеца, а тя беше 10 години и завърши без да дадем жертви. Френското командване изсипа куп похвали. Навсякъде е много трудно. Военните медици носят две дини под една мишница. Нашите медици са разпределени по бойните части“, разкри той.  

„Курсовете са запълнени и със всяка изминала година балът става все по-висок. Много хора записват на първо желание военен лекар, а не на второ като подсигуряване. Има голям интерес и към военномедицинските сестри. 

Студентите се интересуват най-вече от това какво е усещането да си на мисия. Менторите, които ги обучават са преминали през такива мисии. Човек трябва да има самочувствие, когато застане пред студентите и нищо от кариерата да не му е спестено. Развълнувани са за първите си мисии.

Медицинските сестри, които завършиха преди 2 години от 8 студенти – 6 преминаха успешно мисии веднага“, каза още ген. Мутафчийски. 

Той сподели и какви са равносметките му от ковид пандемията. 

„Трябва да вземем поуки. Това е задължително. Във ВМА взехме поуките си – взехме повече курсанти и имаме планове как да се разкриват такива отделения във всичките ни периферни болници.

Вчера гледах репортаж за лекарите ни, където д-р Караканов каза, е бил полезен на една мисия, защото е открил варицела, а американците не я познават тази зарада.

Това се е случвало в Мали, Босна, Афганистан. Бичовете за армията са травматизмът и инфекциозните заболявания“, обясни ген. Мутафчийски. 

Шефът на ВМА си припомни първите дни от ковид пандемията.

„Всичко беше непознато, никога не намерих отговор на въпроса защо в Китай се действаше толкова строго веднага, което за мен значеше, че има нещо недоизказано и не знаем и трябва да бъдем радикални в мерките си. В първите месеци имахме най-ниска смъртност в света.

След това настъпи разнобой, замесиха се политиците и излязохме като втори по смъртност в света. Сега се чудим какво става с коклюш, дай Боже да не се чудим какво ще стане и с детски паралич. Фатално е за бъдещето„, каза той.  

Сподели