Скръбна вест! Отиде си любим актьор от култови филми с купища Оскари

Британският актьор Бърнард Хил, който получи световна слава с ролите си ввъв филмите „Титаник“ и „Властелинът на пръстените“, почина на 79-годишна възраст.

Актьорът си е отишъл в ранните часове в неделя сутринта, съобщи неговият агент, цитиран от „Дейли Мейл“.

Хил е познат на поколения любители на киното с ролята си на крал Теоден в трилогията „Властелинът на пръстените“. Номиниран е няколко пъти за наградите БАФТА и е носител на „Оскар“ за най-добър актьорски състав за „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля“, който споделя с останалите звезди от филма. 

Освен това той участва и в друг много награждаван блокбастър – „Титаник“ от 1997 г. с участието на Леонардо Дикаприо. В него той пресъздаде образа на капитана на злополучния лайнер Едуард Смит.

„Властелинът на пръстените“ и „Титаник“ са едни от най-награждаваните ленти в историята на наградите „Оскар“.

Хил е роден в Манчестър, а пробивът му идва през 80-те години, когато участва в минисериала „Boys from the Blackstuff“. Преди смъртта си е живял в Съфолк със съпругата си Мариана Хил, която също е актриса.

Смъртта му се случва часове преди актьорът да се завърне на телевизионния екран със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си.

Превод и редакция

Сподели