Политолог шашна с прогноза за нови играчи в кабинета след вота

На фона на предстоящата предизборна кампания – ще се окажат ли политическите сили пред същите възможни конфигурации за управляваща коалиция или са възможни изненади? Темата по NOVA News коментира политологът доцент Татяна Буруджиева.

„Същата конфигурация – от гледна точка, че това са същите играчи на политическата сцена. Няма откъде да се вземат нови. Това беше ясно. Но всеки един от тях няма да е със същата тежест при договарянето на правителство. Така че – никога след избори ситуацията не е абсолютно същата.

Освен ако политиците не решат да правят напук на избирателите и няма да се съобразят с резултата, т.е. няма да работят помежду си така, както са им определили избирателите.

Ако не направят това, ще имаме правителство с подобни играчи, може би ще има нови от по-малките. Чисто електорално ще има политически сили, които много ще се изненадат от резултата.

Трудна ще е кампанията, всичко ще зависи от нея“, посочи тя. 

По думите й, ако не се състави правителство, най-голяма загуба ще претърпи ГЕРБ.

„С тази ясна преднина, с тази ясна заявка, че са готови да отстъпят, дори да дадат властта, въпреки че са първи, на ПП-ДБ, само и само да вървят нещата в България, те вече нямат аргумент да кажат защо няма да направят правителство“, заяви политологът. 

„Партиите винаги мислят за електоралните щети. Аз твъдя, че трябва да има правителство, защото иначе има всички шансове който и да се привиди на хората като някакъв спасител, различен от това, което другите партии предлагат, е да ги отвее. Другият вариант е с павета да ги погнат. Хората от 3 години чакат някой да се заеме с техните проблеми“, заяви Буруджиева. 

 

 

Сподели