Главсекът на МВР с ексклузивни разкрития за Живко Коцев и скандала в митниците

Скандалът с Живко Коцев е безпрецедентен и съответно това може да бъде оценено по скалата от 1 до 10 на 10, защото засяга и най-висшата професионална фигура в МВР. Това заяви в ексклузивно интервю пред „Телеграф“ главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

На въпрос колко пожара трябва да гасят във вътрешното министерство след снимките на Коцев, Бойко Рашков, пудела с пачките и сочените за контрабандисти баща и син Димитрови, той отговори: „Много пожари трябва да гасим, но най-големият проблем е демотивацията в състава, която ще настане“.

Главният секретар разкрива още виждал ли е баща и син Димитрови, имало ли е разработки срещу топ контрабандиста Паскал, колко полицаи ще охраняват изборите и какви нови мерки обмисля МВР за намаляване на войната по пътищата.

Главен комисар Кангалджиев, какво заварихте, когато поехте най-горещия пост в МВР – този на главен секретар, и то след безпрецедентния скандал с Живко Коцев, Бойко Рашков и снимките със сочените за контрабандисти Стефан и Марин Димитрови?

И преди е имало временен главен секретар, но не и след такъв скандал, наистина безпрецедентен. На въпроса какво заварих – заварих шокирани служители от цялата ситуация.

Имаше ли хора, които искаха да се срещат с вас и да изразяват недоволство от Живко Коцев?

Не, такива не е имало към настоящия момент.

В момента, в който ви назначиха за временен главен секретар, бившият вътрешен министър Иван Демерджиев започна да ви атакува през медии, че има сигнал срещу вас във „Вътрешна сигурност“ за покровителство на канали за трафик на мигранти. Казахте, че ще го съдите. Подадохте ли вече иск?

Да, непосредствено след предаването, в което участва г-н Демерджиев и отправи тези твърдения, аз подадох искова молба в Софийския районен съд и към настоящия момент изчаквам да бъде насрочено съдебно заседание. Делото е за клевета и уронване на престижа.

На каква стойност е искът ви?

Искът е на стойност 10 000 лв. Ако спечеля делото, ще даря парите на фонда за децата на починалите полицаи. Това е моята воля и категоричното ми решение.

Как си обяснявате атаката на г-н Демерджиев, защо точно в този момент отправи твърдения срещу вас?

Първоначално, след като г-н Демерджиев се появи в медийното пространство и отправи тези слова по мой адрес, аз бях доста озадачен и шокиран. Но към настоящия момент, следейки неговите изяви, считам, че търси политическа изява и популярност.

Искате да кажете, че който и да беше избран на поста главен секретар, той е щял да бъде атакуван?

Не точно. Може би го е направил поради факта, че съм част от екипа на министър Калин Стоянов и чрез мен по този начин се опитва да атакува и него.

Защо Демерджиев използва точно темата за мигрантите според вас? Възможно ли е да свързано с нея, защото от нея зависи много и решението за влизането ни в Шенген по земя?

Не мога да кажа точно защо. Питахте ме и за това дали има сигнал срещу мен – не знам. Малко е несериозно от страна на г-н Демерджиев да заяви, че е подал сигнал във „Вътрешна сигурност“, а той като министър е имал пълния властови ресурс да разпореди такава проверка по отношение на мен.

Убеден съм, виждайки агресията, с която той излиза в медийното пространство и отправя нелицеприятни думи към моята личност, че е щял да предприеме някакви действия за моето отстраняване. В същото време аз бях награден за работата ми и то по заповед на г-н Демерджиев.

Каква беше комуникацията ви с Живко Коцев като негов заместник, преди да избухне скандалът със снимките с пудели и пачки?

Познавам Живко Коцев от първия ми ден като служител на МВР. В периода, в който сме работили тук в министерството – той като главен, а аз като заместник-главен секретар, взаимоотношенията ни са били строго професионални и колегиални.

Каква ви беше първата реакция, след като видяхте снимките?

Изненадах се, бях шокиран, бях потресен, направо бях в ступор. Не очаквах такова нещо.

Живко Коцев опитвал ли е да ви оказва някакъв натиск или да влияе на решенията ви през този период, в който работехте заедно? Имам предвид дори под формата на негово мнение, за да ви тласне да направите услуга например на Марин и Стефан Димитрови?

Взаимоотношенията ни като главен секретар и заместник главен секретар не предполагат такъв тип комуникация. Имам предвид няма как той да ми налага да направя нещо спрямо тези лица.

Ако е имало нещо такова, то би следвало да е било към ръководители на съответните главни дирекции и дирекции в МВР. Ние бяхме звено, от което тръгват разпорежданията към състава.

На снимките се вижда и друг бивш вътрешен министър – Бойко Рашков. За него изненадахте ли се?

Не съм очаквал такова нещо. Но когато фактите говорят, всички трябва да мълчат, още повече че към този момент се води и досъдебно производство.

МВР извади справка, че баща и син Димитрови са идвали при Рашков поне 10 пъти. Вие лично виждал ли сте ги?

Аз лично баща и син Димитрови не съм ги виждал в МВР. В периода, когато министър е бил Бойко Рашков, аз не съм се помещавал в тази сграда, а в ГДБОП.

ГДБОП разследвал ли е Димитрови в някакъв период от време в минали години?

Ресорът, за който аз отговарях по линия на наркотрафик и контратероризъм, не са били разследвани. По тази линия не е протичала информация за тези лица.

Но бяхте и заместник-директор на ГДБОП. Тогава информация за Димитрови постъпвала ли е?

Информация по отношение на контрабандиста Паскал е имало и са се водили разследвания в ГДБОП, но не мога да бъда конкретен.

Колко разследвания е имало за Паскал?

Паскал е контрабандист от кариерата. Не мога да кажа колко и какви разследвания са се водили, но това е знакова фигура по линия на контрабандата на цигари. По документирането на неговата престъпна дейност ресорно са работили други колеги.

За него е издадена европейска заповед за арест. Има ли вече комуникация с гръцките власти, тъй като се знае, че Паскал притежава имоти там?

Водещо разследването не е МВР, а ДАНС, Комисията за незаконно имущество и прокуратурата.

Скандалът с Живко Коцев, Бойко Рашков, Димитрови и Паскал каква щета нанася на МВР? Какви пожари трябва да гасите вътре сред полицаите?

Вие сама го казахте, това е безпрецедентен скандал и съответно това може да бъде оценено по скалата от 1 до 10 на 10, защото засяга и най-висшата професионална фигура в МВР. На въпроса за пожарите – много пожари трябва да гасим, но най-големият проблем е демотивацията в състава, която ще настане.

Демотивацията не е ли настанала вече сред служителите?

Към настоящия момент се опитвам всячески да внеса спокойствие сред тях. Ние трябва да знаем, че животът продължава, ние продължаваме да бъдем полицаи и трябва да си вършим съвестно работата.

Мисля, че ще мине дълго време, докато стигнем до момента да преодолеем имиджовата щета, нанесена на МВР. Освен това скандалът дава голям отзвук и по отношение на партньорските служби, които взаимодействат с нас, и не на последно място отразява се и на отношението на обществото към нас.

Казахте – партньорските служби. Проведохте ли вече срещи с техни представители, за да успокоите напрежението?

С една малка част от тях да. Държа да отбележа, че в предходните периоди, когато г-н Коцев все още беше главен секретар, ние бяхме възприели такава насоченост да провеждаме периодични срещи с партньорите.

Ако трябва да съм честен, след скандала с много малка част от тях съм разговарял, но ще трябва да продължим да работим и да търсим взаимодействие.

Какво наказание според вас заслужава Живко Коцев, ако трябва да се опрете на Етичния кодекс на МВР и по-конкретно за уронване на престижа на министерството?

Не бих искал аз да съм човекът, който да дава оценка за наказанията, има си съд и прокуратура. Считам, че лично той и неговото вътрешно и морално наказание е начинът, по който той си тръгна от МВР.

Аз го познавам като един доста амбициозен човек с много висока оценка са себе си, педантичен в работата. Затова смятам, че скандалът и начинът, по който си тръгна, е най-висшето наказание за него. Не знам дали дисциплинарно или друго наказание би могло да му повлияе повече от това, което се случи.

Вие получавал ли сте скъпи подаръци, луксозни часовници?

Не. Живея скромно въпреки твърденията на някои хора по мой адрес и всичко това може да се провери.

Другата гореща тема, която предстои, са изборите 2 в 1. Колко полицаи ще ги охраняват и какви са основните ви приоритети?

Очакват ни едни доста тежки избори от гледна точка на това, че реално предизборната кампания все още не е започнала, а ние търпим критики по отношение на дейността ни. Мога да уверя гражданите, че нашият основен приоритет е да създадем такава организация, че да гарантираме изборните права на хората.

Едва ли има нещо, което може да ни изненада като ситуация, бяхме вече с машини, без машини, това, което се изисква от нас – да охраняваме бюлетини, техника, избирателни секции, ще го направим. Вече сме сформирали национално координационно звено с прокуратурата, ЦИК и ДАНС. По отношение на това колко полицаи ще охраняват изборите броят им ще е около 17 000 човека.

Казахте, че няма какво да ви изненада. Вероятно следите контингента, който традиционно се занимава с купуване на гласове. Знаете ли колко са тези хора и в кои области са основно?

Мога да кажа, че във всяка една област и всеки по-голям областен град има такъв тип хора, към които ние преди всички избори предприемаме действия за тяхното оперативно обезпечаване и наблюдение.

Съответно в контекста на разговора държа да обясня, че целта на МВР е да не пропускаме и да не неглижираме нито един сигнал за нарушаване на политическите права на гражданите. Очакваме да има много сигнали и провокации, но всичко това зависи от гражданите.

Очаквате ли по-различни схеми за купуване на гласове – освен кредити, раздаване на пари, опрощаване на дългове?

Това, което се повтаря винаги, е корпоративният вот. Полагаме усилия да документираме такъв тип престъпна дейност, но е много трудно, защото се касае за много лични отношения в една компактна група хора, които си гласуват, както им се нареди.

Вие сте запозната и че при миналите избори използвахме новата географска система, която допринася в реално време да имаме картина върху това какво се случва на територията на страната. Това ни дава възможност да взимаме адекватни управленски решения и да насочваме сили и средства към места, които светят в червено и има наличие на повече сигнали.

Другата най-болна тема за МВР и за обществото е войната по пътищата. Тя не спира, каквото и да се направи. Ще има ли по-крути мерки спрямо нарушителите?

Това е един много комплексен въпрос. Уверявам ви, че по отношение на усилията на МВР те са ежеминутни, но в този процес има увлечени много други институции. Най-исконно е възпитанието на българския водач. Това е процес, който ще отнеме дълго време, визирам превъзпитанието, тъй като в страната се сблъскваме с чувството за безнаказаност.

Това е проблемът, както и бавното правосъдие?

Да. Ние полагаме неимоверни усилия, за да преобърнем процеса. Считам, че до средата на годината ще има значително намаляване на броя на загиналите. До настоящия момент те са с 26 по-малко спрямо 2023 г.

Смятам, че в този процес трябва да бъдат увлечени не само МВР, но и автомобилните школи, администрациите, отговорни за инфраструктурата, и т.н., за да се промени манталитетът на българския шофьор.

Това няма ли да е най-трудната задача? Питам ви, защото се забелязва как шофьорите карат в чужбина, спазвайки правила, а у нас не ги интересуват и газят закона.

Правилно сте забелязали. Ние винаги се стремим да подражаваме на нашите партньори от ЕС и САЩ. Като отидем в чужбина, спазваме правилата, а за съжаление в нашата страна всеки прави каквото си иска.

Ние полагаме максимални усилия да променим това, включително със законодателни предложения към по-тежки наказания, които считам, че скоро ще бъдат факт. Те са за въвеждане на повече рестриктивни мерки.

Това какво означава – по-високи глоби?

Касаят най-вече повишаване на глобите, защото практиката показва, че не бръкнем ли в джоба на българина, няма как да го превъзпитаме. Трябва да бръкнем дълбоко и чрез държавните институции да създадем организация за събиране на тези глоби. Едва тогава считаме, че българският водач ще започне да спазва правилата.

Ядосвате ли се, като видите т.нар. джигити?

Изключително много се ядосвам. За голямо съжаление и на база на данните ни по-голямата част от катастрофите с трагичен завършек са причинени от млади водачи, които са с малък шофьорски стаж и житейски опит, управляват мощни автомобили и то безразсъдно.

Вие сте бил в сектора за служители под прикритие в ГДБОП. Какво може да се каже за тази работа, защото хората гледат агентите само по филмите? Какви качества трябва да притежава всеки служител?

Не бих искал да предоставям данни за този вид дейност по разбираеми причини. Няма как да се асоциирам само с тази работа, но мога да заявя, че там до голяма степен е елитът на българската полиция и следователно едни от най-сериозните и отговорни служители.

Моят професионален път така се е стекъл, че съм преминал през различни структурни звена в МВР – от най-ниското като йерархия до това в момента. От всяко място съм придобил опит, който е безценен.

Сподели