Минарди: Сена искаше да изравни Фанджо и щеше да дойде в моя отбор

Бившия собственик на отбора на Минарди във Формула 1 – Джанкарло Минарди си спомни за легендарния Айртон Сена 30 години след смъртта на легендарния бразилец.

Минарди, който понастоящем е президент на пистата „Имола“, на която се случи фаталния инцидент на бразилеца на 1 май 1994 година, разкри един разговор, който той и Сена са имали в началото на 90-те години на миналия век. По думите на 76-годишния италианец голямата цел на Сена е била да изравни рекорда от пет световни титли на Хуан Мануел Фанджо, след което е щял да отиде в Минарди, за да скромния италиански тим велик.

„Той ми каза, че трябва да спечели 5 титли и след това ще дойде при мен, за да направи отбора ми велик. Думи, които ме удовлетвориха дълбоко.

„Размерът на величието на Айртон се измерва в това, че дори днес, след 30 години, ние сме тук, за да отбележим случая, все едно беше вчера.

„Беше ден, много труден, най-лошият ми във Формула 1, от емоционална гледна точка. Имах двама пилоти на пистата, които бяха приятели на Сена – Микеле Алборето и Пиерлуиджи Мартини. И двамата ме питаха постоянно по радиото как е Сена. От стената на бокса аз трябваше да ги лъжа, въпреки че знаех, че и аз губех страхотен приятел в тези моменти.

„Той е обичан от много млади хора, които за съжаление не са имали късмета да го гледат. Това показва каква следа той е оставил у нас. Ако искате да видите колко добър беше той, просто прочетете за успехите му в някоя енциклопедия“, каза Минарди по време на честванията на 30-годишнината от смъртта на Сена на „Имола“ в сряда.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Imago

Сподели