Томас Бах: МОК има различни приоритети от Световната атлетика

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах предложи вместо да предлага парични награди за златните олимпийски медалисти в Париж, Световната атлетика да съсредоточи финансирането си върху подпомагане на спортисти от другия край на спектъра.

Леката атлетика наруши 128-годишна традиция през април, като обяви, че ще стане първият спорт, който ще предложи 50 000 долара награден фонд за своите олимпийски шампиони, започвайки в Париж тази година.

Съобщението на президента на Световната атлетика Себастиан Коу, който също е член на МОК, но не е обсъдил плана си с олимпийския орган, беше приветствано от много спортисти. Но имаше и остри критики от други международни спортни федерации, които обвиниха Коу, че не се е консултирал с тях преди едностранния си ход.

„Това не е дискусия за паричните награди, защото паричните награди съществуват от десетилетия“, каза Бах на кръгла маса за онлайн медиите.

„Моите съотборници по фехтовка и аз през 1976 г. получихме парична награда за нашия златен медал чрез фондацията, подкрепяна от Националния олимпийски комитет на Германия. Междувременно това е повече или по-малко обичайна практика сред НОК.“

Бах каза, че докато спонсори, правителства или частни институции могат да осигурят бонуси на спортисти за олимпийски успех, ролята на международната спортна федерация не е такава.

„Принципният въпрос е как най-добре да подкрепяме спортистите“, каза Бах.

Той каза още, че очаква игрите в Париж, които започват на 26 юли, да бъдат сигурни въпреки войните в Украйна и Газа и не очаква протести на спортните площадки или спортисти, които отказват да се състезават срещу тези от други нации по политически причини.

„Всички показатели показват, че целият свят иска да участва и че спортистите, които идват, ще се състезават при пълно спазване на Олимпийската харта“, каза той.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Сподели