Байдън скръцна със зъби: В Америка няма място за…

Американският президнт Джо Байдън наруши мълчанието по отношение на общонационалните протести в студентските градчета за Газа.

„Ние не сме авторитарна нация, която заглушава хората или потиска несъгласието. Но не сме и беззаконна страна. Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее“, каза той.

В телевизионно обръщение от Белия дом Байдън добави, че „няма място“ за антисемитизъм в университетските кампуси, които са разтърсени от пропалестински демонстрации на фона на войната на Израел срещу Хамас в Газа.

81-годишният демократ, чиято кандидатура за преизбиране през ноември е изправена пред предизвикателството на гласоподавателите, които се противопоставят на войната, заяви, че трябва да има баланс между правото на мирен протест и необходимостта от предотвратяване на насилието.

Президентът на САЩ заяви също, че не може да се допусне протестите да нарушат учебните занятия и дипломирането на хиляди студенти в университетските кампуси в САЩ. Байдън бе подложен на критики от всички страни на политическия спектър във връзка с протестите, няколко от които бяха разпръснати от полицията през последните дни, като десетки души бяха арестувани.

Републиканците го обвиниха, че се отнася меко към антисемитските настроения сред протестиращите, докато той е изправен пред широка опозиция в собствената си партия заради силната си подкрепа за Израел.

„Не трябва да има място в нито един университетски кампус, нито място в Америка за антисемитизъм или заплахи за насилие срещу еврейски студенти. Няма място за реч на омразата или насилие от какъвто и да е вид, независимо дали става дума за антисемитизъм, ислямофобия или дискриминация срещу американци от арабски или палестински произход“, добави Байдън, цитиран от БГНЕС.

„Това е просто погрешно“, категоричен бе той.

Коментарите му дойдоха, след като президентът на Израел заяви, че американските университети, погълнати от университетски протести, са „заразени от омраза и антисемитизъм“.

След изказването си Байдън каза „не“, когато беше попитан дали Националната гвардия на САЩ трябва да се намеси, за да прекрати демонстрациите.

Той каза „не“ и на въпроса дали протестите ще променят политиката му на силна подкрепа за израелската офанзива срещу Хамас в Газа след атаките срещу Израел на 7 октомври.

Сподели