Борисов излиза за тежък реванш срещу Хазарта, Нинова в директен сблъсък със…

Най-яростна битка на предсрочните избори за парламент се очeртава в столичния 25 МИР, известен още като лидерския избирателен район, пише „Труд“. 

Реванш срещу рапъра Христо Петров (Ицо Хазарта) се очаква да вземе председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. На предишните избори за парламент Хазарта събра 31,57 за листата на ПП-ДБ, а за ГЕРБ бяха дали вот 27,05%.

В 25 МИР начало на червена листа ще е Корнелия Нинова. Очаква се срещу нея да се опълчи новото острие на левите сили Ваня Григорова, която играе заедно с Мая Манолова в коалиция “Солидарна България”.

Още по-натегнато става в левия сектор, защото бившият шеф на БСП Михаил Миков ще оглави листата на “Левицата” в 25 МИР. В този избирателен район ще се състезава още един партиен лидер – Костадин Костадинов от “Възраждане”.

Лидерска битка се заформя и в Благоевград. Там един срещу друг ще се изправят Росен Желязков, Андрей Цеков, Корнелия Нинова и Делян Пеевски. Пеевски ще е начело и на листата в Кърджали, където по традиция председателят на ДПС е водач.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков ще води в столичния 23-ти МИР и в Перник. Интригата е, че в Перник този път начело на списъка на ПП-ДБ няма да е Бойко Рашков. Той ще е втори и ще чака Петков да му освободи място, влизайки от София. Разбира се, ако ПП въобще вземе мандат в Перник.

Другият съпредседател на ПП Асен Василев ще влезе в сблъсък с Бойко Борисов в Пловдив. Освен това той ще е водач отново и в родния си град Хасково. В Пловдив Василев ще заеме челното място, което при предишни вотове бе отредено за Никола Минчев.

Реален шанс за влизане в 50 НС този път има и бившият шеф на НС Цвета Караянчева. Този път освен в Кърджали, където ГЕРБ, въпреки добрите резултати не може да вземе мандат, заради методиката на пресмятане, Караянчева ще е начело и на листата в Пловдив област.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов ще е отново първи в столичния 24-ти МИР, а другият съпредседател Атанас Атанасов – втори, след Кирил Петков, в 23-ти. В тези два столични района начело на листите ще са бившият кмет на София Йорданка Фандъкова и новото острие на ГЕРБ Рая Назарян.

Регистрираните и известни водачи на листи за област Шумен до момента са външни за региона. Стана ясно, че БСП в Шумен този път ще заложат на Борислав Гуцанов, който ще води листата и във Варна. На последните парламентарни избори регионът остана без депутат от БСП.

Шуменецът Иван Иванов пък, е водач на червената листа в Русе.

В Бургас начело на листата на ГЕРБ ще е Жечо Станков, на ПП-ДБ ще е бившият премиер Николай Денков, а на БСП – Петър Кънев.

В Шумен листата на “Възраждане” се води от Веселин Вешев, той е областен координатор и до момента беше депутат от Шумен, но не е местен.

Първи в листата на ВМРО-БНД за изборите в 30 многомандатен район Шумен ще бъде общественикът и пазител на българските традиции Ивайло Шопски.

Сподели