Голяма тесла чака българските туристи в Гърция, ето за какво трябва да внимаваме

От седмица в Гърция финансови екипи проверяват търговските магазини за качество и цени на стоките.

Няколко търговски вериги вече са глобени с 1,5 милиона евро за фиктивни намаления и много високи цени на стоки от първа необходимост.

По време на празниците магазините в Гърция няма да работят в деня на Великден – 5 май, както и в понеделник и вторник, които са почивни дни в страната, посочва „Труд“.

Българските туристи могат да се възползват в гръцките магазини от тазгодишната “Великденска кошница”, която съдържа определени категории храни, които са на цени по-ниски спрямо 2023 г. Всички храни, на които е наложен таван цените са отбелязани със специален етикет на рафта в магазина.

Цената на агнешкото в супермаркетите е на същите нива като миналата година, т. е. малко под 10 евро за килограм. Цените на козунаците остават непроменени спрямо 2023 г., а цените на яйца и сирене са намалели.

Трафикът в супермаркетите се увеличава, а проницателните туристи използват комбинирано “Битова кошница”, “Постна кошница” и “Великденска кошница”, за да организират навреме своята празнична трапеза в Гърция.

Сандвичи и гирос вървят около 2-3 евро в зависимост от региона. Гръцката салата струва около 6-9 евро, основно ястие в ресторант между 8-12 евро. Безалкохолно 1,80 евро, бутилираната вода варира между 1-2 евро, бирата около 4,00 евро.

В Гърция, разходите за бързо хранене варират около 18 BGN (9.00 EUR) за McMeal в McDonalds или BurgerKing (или подобна комбинирана храна), и 5.30 BGN (2.70 EUR) за чийзбургер. За любителите на кафето-капучино е 6.50 BGN (3.30 EUR) и еспресо 4.50 BGN (2.30 EUR).

Причината за увеличението на напитките е новият данък от 24%, ако консумираме в заведение и 13% за вкъщи. Кафето и чаят остават с 13% данък до юни тази година.

Цените в местните магазини обаче са значително по-ниски от тези в ресторантите. Бутилирана вода се намира и на 30 цента, бутилка вино от среден клас струва под 10 евро, а килограм сирене е около 8 евро.

От тази година в Гърция туристите ще плащат нова такса настаняване на място, защото не се включва в пакетната цена. Нacтaнявaнeтo в xoтeл c eднa или двe звeзди щe ce тaкcyвa c 1,5 евро допълнително нa лeглo. Гocтитe нa тpизвeздни кoмплeкcи щe плaщaт пo 3 евро отгоре нa нoщyвкa, a лyкc oт чeтиpи звeзди щe cтpyвa дoпълнитeлни 7 евро нa вeчep.

Сподели