Неочаквано: Депутатите шашнаха с решение за ветото на Радев

Наложеното вето на президента Румен Радев върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите беше подкрепено от депутатите от Комисията по икономическа политика и иновации. Законопроектът, с „10“ против и „9“ за, не беше подкрепен за повторно гласуване, предаде БНР.

Крум Зарков, секретар на президента по правни въпроси, посочи, че нито един от параграфите не е фигурирал в закона, който е внесен за първо четене в Министерския съвет.

Владислав Панев от ПП-ДБ и Румен Гечев от БСП подкрепиха ветото, като Панев коментира, че мотивите на президента са напълно основателни.

От своят страна депутатите на ГЕРБ и ДПС изразиха своето несъгласие, като Йордан Цонев, депутат от ДСП, заяви, че трябвало да се спре „злоупотребата със зелено право“. Според Александър Иванов от ГЕРБ-СДС е било дошло времето „да се сложи край на зеления рекет в общественото развитие и големите инфраструктурни проекти“.

Припомняме, че на 29 април Радев върна седем параграфа от Закона за насърчаване на инвестициите и наложи вето върху промените. Законопроектът предвижда и промени в Закона за околната среда.

Върнати за ново обсъждане бяха разпоредбите, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение.

Оспорва се и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения с изтичащ вече изтекъл срок.

Радев оспорва и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което води до риск от ощетяване на обществения интерес.

Тома Белев коментира по-рано днес готвените промени като е категоричен, че забавянето на големите инвестиции не идва заради процедурите по околната среда.

Според него измененията в Закона за околната среда са изключително опасни и особено от разпореждането със собствеността на публичните държавни предприятия. Той обясни, че по този начин на големите инвеститори ще се раздават „големи подаръци“ под формата на държавни земи.

Белев също заяви, че ГЕРБ и ДПС имат трайна политика за неглижиране и намаляване на гражданското общество.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Сподели