Неочаквано: Илон Мъск на изненадващо кацна в…

Собственикът на „Тесла“, „Спейс Екс“ и социалната платформа „Екс“ Илон Мъск, който е един от най-богатите хора в света, пристигна в Китай, съобщиха служители от Пекин пред Китайската централна телевизия, предаде Франс прес.

„Този следобед изпълнителният директор на „Тесла“ Илон Мъск пристигна в Пекин по покана на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия „, съобщи Китайската централна телевизия. 

Посещението не беше обявено предварително.

По-рано днес приложение за проследяване на полети показа, че частен самолет, който се свързва с Мъск, е кацнал в Пекин тази сутрин, а двама запознати източници съобщиха, че милиардерът е на изненадващо посещение в страната, която е вторият по големина пазар за автомобилите му, съобщи Ройтерс.

Според източниците Мъск ще се срещне с висши китайски държавни служители, с които ще обсъди внедряване на софтуер за пълно самостоятелно шофиране (ПСШ) и ще поиска одобрение за прехвърляне на данни, събрани в страната, за обучение по алгоритмите за технологиите за автономно шофиране.

От 2021 г. компанията „Тесла“ съхранява всички данни, събрани от автомобилите си, в Шанхай, както се изисква от китайските регулаторни органи, и не е прехвърлила нищо от тях в САЩ.

Производителят на американските електромобили внедри преди четири години ПСШ, най-независимата от човека версия на софтуера си за автопилот, но все още не го е направил достъпен в Китай, въпреки че клиентите настояват за него.

По-рано този месец в отговор на запитване в социалната платформа „Екс“ Мъск каза, че ще направи ПСШ достъпен за клиентите в Китай „много скоро“.

Местните китайски автопроизводители като „Спън“ (Xpeng) се опитват да спечелят предимство пред „Тесла“, като внедрят подобен софтуер.

Посещението на Мъск в Китай не е оповестено публично, а източниците говориха при условие за анонимност. От „Тесла“ също засега няма коментар.

Пътуването се осъществява малко повече от седмица, след като бизнесменът се отказа от планирано посещение в Индия за среща с министър-председателя Нарендра Моди, извинявайки се на „много тежки задължения в „Тесла“.

Този месец компанията заяви, че ще съкрати 10% от работната си сила в световен мащаб, тъй като се бори с намаляващите продажби и засилващата се ценова война за електромобили, водена от китайски марки.

Сподели