Най-малко 23 души са убити при атаки от екстремисти в Нигерия

Най-малко 23 души от Гражданските съвместни сили на Нигерия са убити при отделни атаки от екстремисти и въоръжени банди за отвличания в северната част на страната, предаде „Ройтерс“.

В североизточния щат Борно, сърцето на ислямистките бунтовници, бойци, които се предполага, че са част от Ислямска държава, са използвали самоделна мина, за да взривят превозно средство, в което се е намирал екипът на Гражданските съвместни сили.

Гражданските съвместни сили са сформирани през 2013 г., за да защитава общностите в североизточната част на страната и да помогне на военните да се борят с „Боко Харам“, радикална ислямска секта, и по-късно срещу нейното разклонение ISWAP. Оттогава съвместните сили са се разширили и в други северни щати, които се борят с въоръжени банди, които се занимават с отвличания.

Тиджанима Умар, председател на Гражданските сили за района на Гамбору Нгала близо до границата с Камерун, каза, че екипът му е пътувал до столицата на щата Борно Майдугури, когато са преминали през мината. По думите му девет човека са загинали на място.

„Боко Харам“, въпреки че е силно ограничена от нигерийските сили за сигурност, все още извършва смъртоносни атаки срещу цивилни и военни.

На 27 април също са загинали членове на Гражданските сили, този път в северозападния щат Соко 14 след засада от въоръжени мъже.

Сподели