Алдегер с първа победа за сезона, Робъртс поведе в Moto2

Бъдещият пилот в MotoGP Фермин Алдегер спечели своята първа победа за сезона в клас Moto2 на световния шампионат по мотоциклетизъм на писта, след като триумфира в домашната си Гран При на Испания.

Алдегер стартира от полпозишъна на „Херес“, но изостана зад тръгналия четвърти Мануел Гонсалес в първите метри. Алдегер пробва да си върне първата позиция още в средата на първия тур с атака в петия завой, но Гонсалес го контрира в шестата крива и запази лидерството.

Последваха още няколко подобни атаки от страна на Алдегер преди той да завърши маневрата си в петия тур. Тогава той отново изпревари Гонсалес в завой №5, след което пилотът на Грезини си върна първото място, но допусна лека грешка на изхода от завой №6, която позволи на Алдегер да приключи с атаката си при преминаването на завой №7, когато той буквално затвори вратата пред Гонсалес на изхода от кривата.

След като излезе начело Алдегер не допусна нито една грешка до финала на надпреварата и напълно заслужено стигна до първата си победа за сезон 2024. Втори в Гран При на Испания финишира американецът Джо Робъртс, който направи едно страхотно каране от 11-то място на старта.

Робъртс дори загуби една позиция в началните етапи, но след това показа много високо темпо и си проправи път през колоната до второто място. Той настигна и изпревари Гонсалес в спора за втората позиция в 19-та от 21 обиколки, когато атакува испанеца в завои №9 и №10.

За Гонсалес остана третото място, преди победителя от Гран При на Америките преди две седмици Серхио Гарсия. За разлика от първите три старта за годината днес Гарсия не се справи с деградацията на гумите на Пирели и рано-рано загуби темпо, което не му позволи да се бори за подиума.

Така той загуби и първото място в генералното класиране в Moto2, в което бе изпреварен от Робъртс. Американецът повежда с актив от 69 точки и аванс от 55 пред Гарсия. С победата си днес Алдегер се изкачва на третото място, изоставайки с 25 пункта от лидера Робъртс.

Самият Робъртс днес се превърна в първия представител на Съединените щати, който печели три поредни подиума в световния шампионат от покойния Ники Хейдън през 2006 година насам. Сезон 2006 бе и шампионският за американеца, който е и последният американец, водил в генералното класиране в световния шампионат, независимо за кой клас става дума.

Битката за титлата в Moto2 продължава след две седмици (10-12 май) с надпреварата за Гран При на Франция на пистата „Бугати“ в Льо Ман.

Последвайте каналите ни в:

Сподели