България за първи път с шампион на Президентска Купа по таекуондо

Българското таекуондо завоюва нов връх, след като Християн Георгиев стана шампион на турнира за Купата на Президента. Надпреварата, която тази година се провежда в Талин, е изключително силна, защото във всеки един континент се провежда само един такъв турнир, който дава допълнителни точки за ранглистата. 

На първенството с ранг G2 участват състезатели от цял свят.

Християн взе шампионското място в категория до 54 кг. Интересно е да се отбележи, че той бе поставен под номер едно в основната схема. В първата битка българинът се изправи срещу състезател от Швеция. Хрис показа невероятна игра, още в първия рунд, когато губеше с 1:6 и успя да го спечели с 19:15. Във втория той бе повече от категоричен, спечелвайки го с 18:8. В полуфинала, Християн се изправи срещу Даниел Мехелман от Германия. 

Християн спечели първия рунд с резултат 2:0, а вторият рунд завърши 18:13. Във финала нашето момче срещна Иван Есколар от Испания и след отлична концентрация, и невероятна игра, той грабна златния медал. Християн Георгиев в този шампионат не загуби нито един рунд от своите противници.В категория до 62 кг. Мартина Атанасова също се представи отлично, спечелвайки бронзов медал. В първия си мач тя победи състезателка от Кипър с 2:0.

На четвъртфиналите, Мартина преодоля таекуондистка от Хърватия с 2:0 в безупречен мач. На полуфинала българката се изправи срещу тунизийка, която е медалист от Африканското първенство. Въпреки добрата игра Мартина отстъпи, с което спечели бронзовия медал.В категория до 68 кг, Александър Джорджев стартира с победа над представител на Португалия с резултат 2:0, но във втората среща загуби от състезател от Полша с 2:1 и се оттегли от състезанието.

Митко Джорджев и Александра Георгиева загубиха в първите си срещи срещу съперници от Норвегия и Дания. Фарзад Золгхадри, като старши треньор, и Венцислав Соколов, като помощник-треньор, водеха националния отбор по време на турнира. Фарзад изрази задоволството си от представянето на състезателите, като се има предвид, че до Европейското първенство в Белград остават още 10 дни.

„Нашият отбор ще поднови тренировките още в понеделник, но със сигурност, този успех ще подейства допълнително на всички национали за още по-добри резултати“, сподели Золхадри след двата медала на Християн и Мартина.

Последвайте каналите ни в:

Сподели