Голям проблем с летния сезон! Хотелите остават празни, криза удря и ресторантите

Над 500 000 легла са абсолютно ненужни и ще останат празни през летния сезон. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, предава „Телеграф“.

Коментарът му е във връзка със заканата на работодатели от сектора на туризма и юристи от миграционните центрове да заведат колективен иск срещу държавата за пропуснати ползи. Според тях приетите от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона, а кризата с персонала може да доведе до затварянето на хотели и ресторанти в разгара на лятото.

Според Драганов обаче в летния сезон се наемат на работа около 4000-5000 чужди работници и това не трябва да е проблем за цялото общество. Той посочи, че има бизнеси, които имат персонал, и такива, които не могат да си намерят.

Вторите за последните 20 години 20 пъти са търсили да наемат работници от чужбина, защото предишните не искат да се връщат при тях. В пазарна икономика всеки си търси персонал и това не трябва да ангажира цялото общество. В сферата на туризма са заети 360 000 души.

По думите му наемането на персонал без квалификация не трябва да е проблем за всички.

Бизнесът

Веселин Налбантов от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) похвали служебния министър на туризма за бързата реакция относно поправките в законодателството, които позволяват удължаване на работните визи, без да е необходимо да напускат страната, но има друг проблем. Оказва се, че в консулските служби няма достатъчно персонал да обработва документите.

Работодатели по Южното Черноморие са подали документи за издаването на визи на близо 6 хиляди души от Узбекистан. До момента обаче няма нито една получена.

Проблеми

В българското посолство в Ташкент, Узбекистан, доскоро подменяли системата за издаване на визи с шенгенска. Разполагали с два компютъра, на които работели четирима души, разказва Пламен Дотов, юрисконсулт в миграционен център в Бургас, цитиран от Травел нюз.бг. 

В тази връзка Налбантов заяви, че бизнесът е готов да бъдат командировани хора от бранша, които да помагат в консулствата, за събиране и подготовка на документите за наемане на работници. 

Сподели