Общински съветник: „Георги Аспарухов“ е една стъпка по-близо до превръщането му в модерен стадион

Общинският съветник от ПП-ДБ-СС в Столичния общински съвет Симеон Ставрев коментира днешното решение Общината да опита да придобие от държавата стадиона и тренировъчните терени около него.

Ето какво написа той във „Фейсбук“:

„Георги Аспарухов“ е една стъпка по-близо до превръщането му в модерен стадион. Днес в Столичния общински съвет взехме единодушно решение Столична община да опита да придобие от държавата стадиона и по-малките тренировъчни терени около него (маркираните в синьо). Ако държавата се съгласи, София ще може да даде право на строеж върху общинската собственост на ПФК „Левски“ при ясни и прозрачни условия за доизграждане на съвременен стадион. Липсата на стратегия за развитието на “Георги Аспарухов” ограничи и блокира модернизацията до един нов сектор без козирка. Трябва да се построят и изцяло нови „Б“, „В“ и „Г“ сектори.

В същото време общината има пряк интерес да развива града с адекватна спортна инфраструктура. Имаме нужда от модерни стадиони, каквито има в цяла Европа. В София, столица на държава от Европейския съюз, няма нито един стадион, който да отговаря на стандартите на УЕФА за „Категория 4“. Общината всъщност вече е ангажирана с развитието на района около „Герена“, защото точно до стадиона в момента се изгражда и метростанция от третия метродиаметър (в жълто). Метрото значително ще помогне за облекчаване на трафика в района преди и след мач.

Изключително важно е също така да не допуснем да се повторят казуси като Пловдивския панаир, в който частният инвеститор да превземе общинската и държавна собственост. Ако Столична община придобие „Герена“, то всяко право на строителство на нов стадион и други съоръжения трябва да бъде чрез отдаване под наем, право на строеж или друга законова възможност, с която хем „Левски“ да има нов модерен стадион, хем съоръженията да останат общински след изтичане на 30-годишен наем или концесия“.

Последвайте каналите ни в:


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Сподели