Взимат главата на Росен Желязков, джобът ни зависи от това

Ще бъде ли отстранен Росен Желязков от поста председател на Народното събрание (НС) в предпоследния работен ден на този парламент?

Темата ще бъде водеща днес в Народното събрание, след като ПП-ДБ и БСП внесоха искане за предсрочно освобождаване на Желязков за цялостното му поведение като ръководител на институцията и за системно неизпълнение на законодателната програма.

Според ПП-ДБ Желязков злоупотребява с власт и правомощия, и работи в интерес на политическия блок ГЕРБ- ДПС.

По-рано оставката на председателя на парламента поискаха и от „Възраждане“ с конкретен мотив – не беше допусната точката за вота на недоверие към служебното правителство с аргумент, че не отговаря на Конституцията.

От ГЕРБ и ДПС не погледнаха сериозно на искането за оставка на председателя на Народното събрание в последните часове на работата му. Бойко Борисов го определи като емоционални изблици, а Делян Пеевски-популизъм.

Освен това НС ще гласува окончателно промените в Закона за енергетиката. Текстовете предвиждат отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители с една година.

Първоначално законопроектът предвиждаше излизането на свободния пазар на ток да се случи от 1 юли тази година. Според аргументите на вносителите страната ни няма готовност за промяната.

Така, ако промените бъдат одобрени и на второ четене, либерализацията ще бъде факт от 1 юли 2025 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Сподели