Проф. Кантарджиев с ужасяващи данни за коклюша и лесното заразяване с него!

Две едномесечни бебета от Кюстендил станаха първите жертви на коклюш у нас. След трагичната новина главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предупреди за национална епидемия от магарешка кашлица. 

205 са заразените от началото на годината, а само за последната седмица са регистрирани 59 нови заболели. Специалисти предупредиха, че нямаме траен доживотен имунитет към коклюш. Затова е препоръчително на всеки 10 години да се реваксинираме.

Здравното министерство започва проверка на ваксинациите срещу острата респираторна инфекция, съобщи министър Галя Кондева. В столицата вече има десетки карантинирани класове в няколко столични училища заради коклюш, каза служебният министър на образованието проф. Галин Цоков.

Ето какво коментира по тези теми проф. Тодор Кантарджиев пред „Марица„: 

–  Проф. Кантарджиев, имахме с вас разговор за коклюша преди няколко месеца по повод огнище в Румъния. Уви, пристигна и тук със смъртни случаи.

– Да, говорехме, че коклюшът е много опасен за бебета, които не са минали първата ваксинация. Това предполага – първо, че майките трябва да са с добър ваксинационен статус, защото те предпазват детето през първите месеци.

Антителата срещу коклюш в бебето са три пъти повече от тези в бременната майка. Стига родителят да ги има, т.е., да се е ваксинирала редовно. Затова нека всяка жена, която смята да ражда за първи път, се ваксинира срещу коклюш.

По света дори се препоръчва на бременни, но аз няма да го кажа, защото после всяка неудача се приписва неоснователно на ваксината.

– Уви, антиваксърските конспирации са безкрайни?

– Да, нека се ваксинира преди бременността. Второ, докато детето още е в родилния дом, бащата, баби и дядовци се реваксинират срещу коклюш. Ако това не е направено, не зная случая при починалите бебета у нас, но вероятно е такъв, нека детето бъде гледано само от майката до втория месец.

Тоест, до ваксинацията. Да не се въртят всякакви други роднини.

–  Признавам, не съм го знаел и не съм се реваксинирал при раждането на моите деца, но пък и всички навремето спазвахме разпоредбите.

– Преди години народът още се ваксинираше по правилата, не е като сега. И да са били пропускани 5-6 процента, това не е нищо на общия фон. Проблемът е в реваксинацията.

Ще ви разкажа, че преди 60 години, когато започва ваксинацията срещу детски паралич, първата доза предпазваше около 40 процента от бебетата. Затова се прилага втора и т.н. Не мога да разбера тази тотална безотговорност, която цари сега със здравето на народа.

– Имаше явно тревога на нашите власти по повод ситуацията в Румъния, тъй като помня, че в училището спешно наредиха на всички, които не са минали реваксинацията на 12 години, да го направят?

– Така прави разумният човек.

– Може ли да си правим реваксинация след това, дори ако не чакаме бебе в семейството?

– Не е задължително. 

– Как да разпознаем коклюша от другата кашлица?

– Първо, детето кашля повече от 10 дни. Кашлицата има пристъпен характер – от 10 до 30 пъти на денонощие. Наблюдава се поне един от следните три симптома: звук като на магаре при взимане на въздух, оттам идва и понятието „магарешка кашлица“.

Второ, ако по време на пристъп повърне детето. И трето, ако при пристъп му потече кръв от носа. Това са клиничните критерии.

– Задължително ли е да има и температура?

– Коклюшът има три стадия. Първият включва лека температура, кашлица, зачервено гърло и хрема. При втория се оформя пристъпната кашлица. При третия го няма вече бацилът, но е увреден мозъкът и детето кашля три месеца. 

Лекува се с макролиден антибиотик, предупреждавам, не се хвърляйте на скъпите, които някои ще се опита да ви изпише, за да ви вземат парите. Те не вършат работа.

Нарочно не назовавам търговско име на макролиден, че ще ни обвинят. Разбира се, антибиотикът трябва да бъде предписан от личния лекар, така че не се бавете с посещението при съмнение.

– До каква възраст на бебето коклюшът може да застраши дори живота му?

– При неваксинираните е опасно до втора-трета година. Уви, при бебета пред ваксинационна възраст е най-притеснително. Получава се кръвоизлив в хипофизата. Не съм наясно дали такъв е случаят с починалите у нас две бебета.

Ще се повторя за пореден път, но в България вече няма патоанатоми, за да се разбере причината за негативен изход. Уви, понякога стават и грешки, но вече няма кой да ги установи. Оттам започва качествената медицина, темата е друга.

– Как се пренася коклюшът?

– По въздушно-капков път. Затова в родилните отделения трябва персоналът да е напълно здрав и ваксиниран. Коклюшът има изключително висок контагиозен индекс – един заразява 17. Да припомня, при коронавируса един заразява двама. При грипа – 2,5 души. При морбили – цели 23-ма. 

– Зная, че най-добре наличието на вируса може да се провери с ПСР тест?

– Да, въведох го лично преди 15 години, защото тогавашните методи бяха нискоефективни. Антителата например се появяват много късно – 3 седмици след старта на инфекцията.

Всеки лекар, който клинично докаже коклюша по споменатите критерии, е длъжен веднага да докладва в Регионалната здравна инспекция. Същото важи за абсолютно всяка лаборатория – частна или не. Ако не го правят, РЗИ трябва да ходи и да глобява. 

– Ако съм ваксиниран, мога ли да пренасям коклюш, като дори не го разбера?

– Не, поне малко ще кашляте. 

– Имаше ли смъртни случаи преди години, когато нямаше антиваксъри и подобни, а се спазваше железен ваксинационен цикъл?

– На практика бяхме държава, освободена от коклюш. Имало е смъртни случаи на деца, но за над 40 години практика –  не повече от пръстите на едната ръка.

– Колко семейства в момента, грубо казано, кръшкат от ваксинация и реваксинация на децата си?

– Десетки хиляди са по данни на Здравно министерство. Но пък имаме хеликоптер вече. Коклюшът е лятна инфекция и ако не се вземат мерки, случаите ще скачат. 

–  Иначе е сезонът и на кърлежите, вече има доста случаи на лаймска болест и марсилска треска. Какви са там признаците?

–  Първо, пръска се при сухо време, не при дъжд и властите закъсняха.  Второ, внимавайте с пикниците по тревата, когато се оправи времето. Вече, ако забележите кърлеж и го отстраните до 12-ия час, няма риск от развитие на болест.

Ако все пак се стигне дотам, а обикновено се случва при 20 процента от ухапаните, един доксициклин за 2-3 лева върши работа. Лекарите ще ви го предпишат и кажат дозите за дете или за възрастен.  

– Какви са признаците на лаймската болест?

– Като при сифилиса. Първият етап е появата на зачервено кръгче на мястото на кърлежа. Отначало е колкото пет стотинки, после расте, може да стигне и до 15 сантиметра. Обривът е със светъл ръб и по-червен център. Вдига се температура, неразположен си.

В Южна България може да е и марсилска треска, където характерно е черното петно.  Чувам, сега модерно е да се лекуват в Румъния. Половината ходят при една лаборантка в Тимишоара, а от Североизточна България – в Букурещ.

– Заради лаймска болест!

– Да. Абсолютно ненужно. 

 

Сподели