Макрон отново обеща, че водите на Сена са годни за къпане за Олимпийските игри

Президентът на Франция Еманюел Макрон, който обеща да се изкъпе в Сена за Олимпийските игри, увери във вторник, че водите на реката ще бъдат „чисти“, предаде АФП. Това стана по време на откриване на нова станция за пречистването на водите в Шампини-сюр-Марн. Възможността за къпане в Марн и в Сена е „една от срещите на века“, заяви спортният министър на страната Амели Удеа-Кастера по време на откриването. „Готови сме на време – 94 дни преди старта на Олимпийските игри“, заяви тя.

Президентът също се поздрави в профила си в X за този „ключов етап за превръщането на Сена в плавателна“. „Всички заедно, държава и избраници ще успеем. Водите на Сена са студени, но чисти. Мога дь ви го потвърдя“, написа Макрон в социалните мрежи.

Еманюел Макрон няколко пъти обещава да се изкъпе в Сена по повод на Олимпийските игри, без да уточни дата или дали това ще стане публично.

В Сена трябва да се проведат състезанията по свободно плуване и плувната част от триатлона. Последните притесняват много организаторите, тъй като чистота на реката зависи много от метеорологичните прогнози – в случай на бури и дъждове в предишните дни, състезанията могат да бъдат отложени или дори отменени, както става на тестовите състезания през миналия август. 
Мерките, взети за почистването на Марн и Сена трябва да ги направят годни за къпане – нещо, което не е възможно от 1970 за Марн и от 1923 за реката във френската столица.     
Целта е да се изливат по 700 литра на секунда във водите на Сена, което е „съдържанието на олимпийски басейн на всеки час“, каза Оливие Капитанио, който е президент на Съвета на департамента Вал-дьо-Марн.

Основната иновация е наличието на повече от сто ултра-виолетови лампи, които осигуряват 99,9% чиста от бактерии вода.

Последвайте каналите ни в:

Сподели