Politico разясни по какво се различава новата US помощ за Украйна от предишните

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън подготвя голям пакет от военна помощ за Украйна, който ще бъде по-голям от предишните. Той ще включва не само артилерия и системи за противовъздушна отбрана, но и бронирана техника, пише Politico.

Според изданието, представители на Министерството на отбраната на САЩ все още довършват списъка. Те искат Украйна да получи транша възможно най-бързо, след като Байдън подпише съответния законопроект. Очаква се Сенатът да приеме законопроекта във вторник и да го изпрати в Белия дом за подписване.

В материала се посочва, че траншът, по който Министерството на отбраната работи в момента, ще бъде значително по-голям от предишния транш от 300 милиона долара.

Според анонимни американски служители пакетът ще включва бронирана техника като бойните машини Bradley. Също така в него може да бъдат включени също Humvee, бронетранспортьори M113, както и ракети, артилерия и системи за противовъздушна отбрана.

Изданието пише, че в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски в понеделник Байдън е обещал бързо да предостави „значителни нови пакети за помощ в областта на сигурността, за да отговори на спешните нужди на Украйна“.

Селесте Уоландър, помощник-ръководител на Пентагона по въпросите на международната сигурност, е казала пред законодателите, че Министерството на отбраната планира да отпусне помощта „в рамките на седмица или две“ след нейното одобрение.

Превод и редакция

 

Сподели