Историк: Ако тези българи знаеха това, нямаше да им е трудно да се разделят с паметници на комунизма

Ако българската публика знаеше действително какво се случва между 1944 и 1948 година, когато оставаме в условията на съветска окупация, нямаше толкова трудно да се раздели с паметника на Съветската армия.

Ние сме единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия окупаторка. Няма такава друга държава в Европа. Непрекъснато дават фалшиви примери с паметниците във Виена, Будапеща, Берлин, но това са паметници, изградени на места, където е имало битка.

Тук няма битка – ние сме окупирани без всякакъв повод. Това са метастазите на една комунистическа пропаганда, която трови обществото ни толкова години.

Това заяви в ефира на bTV историкът Евелина Келбечева.

„Най-страшна е реакцията на хора, които фактически са невежи по отношение на реалната история, но които продължават да служат на една тежка пропаганда.

Не се учудвам от този факт, но ме е срам, че според изследванията процентът на тези хора е толкова висок. Ние нямаме гражданско образование в България“, обясни още Келбечева.

По думите ѝ българите имаме изключително тежко ментално наследство.

„Пропагандата, на която сме свидетели и днес, не е спряла с падането на режима и срутването на Берлинската стена. Ние сме най-неизчистени от факта, че сме подвластни на 77 години пропаганда, която започва още от 18 век с русофилията, с митологията за освободителите, фолклора, литературата и след това поета от историята“, допълни историкът.  

Във връзка със спора, завъртял се около личността на кмета на София инж. Иван Иванов и дали негов паметник да бъда построен в столицата, Евелина Келбечева каза, че за самата нея това е един напълно безсмислен спор. 

„Инж. Иван Иванов е безспорно кметът на София, който продължава великото модернизационно дело на строителите на Нова България. Фактът, че той е преследван след 9 септември, но е върнат, за да помага в запазването на инфраструктурата на голямата идея за модерна София, означава, че той е бил незаменим по някакъв начин.

Много е елементарно обвинението, че по негово време имаме един булевард, наречен на името на Хитлер. Поради фактът, че в световен мащаб комунизмът не беше заклеймен от международното право“, обясни тя.

 

Сподели