Три причини за бума на коклюш, педиатрията на Александровска се напълни

В педиатрията на Александровска болница значително е увеличен броят на децата с коклюш. Преди години случаите са били само два-три годишно. Сега само от началото на месеца има пет случая, каза Пред БНТ проф. Гергана Петрова, началник на клиниката.

Най-много заболяват деца в училищна възраст и пет и шестгодишните, тъй като и двете групи в момента са пред реваксинация, както и бебетата.

Три са причините за голямото разпространение на коклюша в момента, според началника на педиатрията на Александровска болница проф. Гергана Петрова. Първата е ниската степен на ваксинация.

„След ковид истериите с ваксините в момента ваксина е мръсна дума, което е много лошо. Второ – имаме страшно много нежелание на родители да ваксинират деца и затова ние виждаме завръщане на ваксинопредотвратими заболявания“, заяви проф. Гергана Петрова, началник на педиатрията в Александровска болница.

Третият фактор е ваксината, която се прилага в момента. Проф. Петрова казва, че преди години се е използвала целоклетъчна ваксина срещу коклюш. Тя правела много добър имунитет и броят на пациентите с коклюш спаднал драстично.

Давала обаче странични ефекти при определен брой деца. Така не се получавало пълно ваксинационно покритие и ваксината била сменена.

„Затова медицината измисли една много безопасна ваксина, която е ацелуларна, но имунитетът, който тя дава, е много по-слаб. Толкова е безопасна, че това е ваксина, която се прилага и на бременни и което аз горещо препоръчвам на всички бременни в третия триместър да се ваксинират, защото това е единственият начин да предпазят собствените си бебенца преди те да навършат ваксинационна възраст“, каза още проф. Гергана Петрова.

Ако майката се ваксинира и бебето ще бъде защитено, докато е в предваксинационна възраст. Ако майките на двете бебета от Кюстендил имаха такава ваксина, децата щяха да бъдат спасени. И разбира се ако бяха потърсили навреме медицинска помощ.

Сподели