Стана ясно с каква скорост е шофирал обвиняемият за смъртта на Ферарио Спасов

Пет месеца след катастрофата, при която загина футболната легенда Ферарио Спасов, има развитие около трагедията. Ясна е скоростта, с която е шофирал 24-годишният Начо Пантелеев от Лясковец, причинил инцидента край Велико Търново. Футболният специалист загина на пътя София – Варна при пътен инцидент с 24-годишният Начо Пантелеев.

Скоростта, с която обвиняемият е шофирал, е 165 км/ч. На тази база е предявено обвинение и е преквалифицирано като особено тежко, което заплашва извършителя с до 15 години затвор.

61-годишната футболна легенда загина на място при инцидента на 11 ноември 2023 г. Задържан беше Пантелеев, но по-късно беше освободен, без прокуратурата дори да му отнеме шофьорската книжка. Последваха наказания, а разследването на тежката катастрофа пое държавното обвинение в Ловеч.

Пет месеца по-късно, петорната автотехническа експертиза е категорична. Начо Панталеев е карал със 75 км. над допустимата скорост.

„Той е управлявал в момента на удара, лекия и спортен автомобил, със скорост от 165 км/ч.“, заяви окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков.

След този факт случаят е квалифициран от държавното обвинение, като особено тежък. „Това е един от фактите, които натежават, но има и други, за да приложим този текст. Съобразявайки отегчаващите вината обстоятелства, че е на налице особено тежък случай. Такава е и квалификацията при привличането му като обвиняем. Наказанието е от пет до дванайсет години лишаване от свобода“, допълва Вълков.

Прокуратурата все още не разкрива какво друго има като доказателства, които утежняват обстоятелствата около катастрофата. Едно е ясно – Начо Пантелеев не кара бързо за първи път, видно от видеата, които той споделя често в социалните мрежи, преди трагичния инцидент.

Въпреки, че е ясна скоростта, с която е карал Пантелеев, самият той отказва коментар. „Мярката за неотклонение продължава да е „подписка“. Смятам, че не е наложителна промяна. Неговото поведение е безупречно. Призоваван е няколко пъти – явява се. На линия е, съдейства, дори считам, че органите на МВР – Велико Търново полагат повече усилия да следят къде пребивава той. Често е проверяван и не са констатирани никакви негови отсъствия“, обяснява адвокатът му Венцислав Фоти.

Очаква се до месец ловешката прокуратурата да внесе обвинителен акт в Окръжен съд – Велико Търново и делото по този случай, предизвикал широк обществен отзвук, скоро да започне.

„Ако трябва да съм искрен, колкото и често да се занимавам с такива случаи, такъв не съм имал, защото това е много висока скорост за главен път. И се намира, не къде да е, а почти на територията на Велико Търново“, посочва Вълков.

Защитата на Начо Пантелеев загатна, че има вероятност той да признае вина и съдебното следствие да е съкратено. „Вероятно позиция на прокуратура и защита ще съвпаднат до голяма степен“, твърди адвокатът.

Последвайте каналите ни в:


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Сподели