Николай-Томас Георгиев остана 18-и на сабя на Световното по фехтовка за кадети

Николай-Томас Георгиев завърши на 18-о място на сабя за кадети на Световното първенство по фехтовка, което се провежда в Рияд (Саудитска Арабия). Възпитаникът на фехтовален клуб Пловдив БГ игра много добре и заслужено влезе сред най-добрите на състезанието. На пътеките в Рияд излязоха 110 сабльори от 46 държави, а България освен от Георгиев беше представена от Никола Господинов и Станимир Пелов.

Георгиев излезе от групите с пет победи и една загуба. Във втория кръг от елиминациите той надделя над Кевин Чжу (Канада) са 15:10. В следващия двубой, валиден за място сред най-добрите 16, сабльорът отстъпи след оспорвана игра пред Уладзислау Ковал (неутрален атлет) с 14:15 и зае 18-а позиция.

Никола Господинов постигна баланс 3-3 в груповата фаза. В първия кръг на елиминациите той победи Йерканат Коралов (Казахстан) с 15:5. В следващата среща състезателят на фехтовален клуб Младост загуби от Даниил Скороход (Украйна) с 10:15 и завърши надпреварата на 57-о място.

Станимир Пелов се класира на 76-и след три победи и три загуби в групите, и поражение в първия кръг на елиминациите от Юйън Цин (Китай) с 10:15.

В турнира на сабя кадетки участваха 91 състезателки, сред които Ралица Гаджева и Виктория Витлиемова, които се класираха съответно на 45-о и 84-о място. Гаджева излезе от групите с четири победи и две загуби, а във втория кръг на елиминациите тя отстъпи пред Валерия Алонсо Верде (Испания) със 7:15 и се нареди 45-а. Витлиемова не успя да победи нито една съперничка в групите и зае 84-о място в крайното класиране.

В събота световното първенство продължава с отборните надпревари на сабя за младежи и за девойки. За България при младежите ще играят Виктор Филев, Николай-Томас Георгиев, Станимир Пелов и Калоян Пешев, а при девойките Калина Атанасова, Мариела Георгиева, Кристина Миланова и Емма Нейкова.

Последвайте каналите ни в:

Сподели