Проф. Христова даде най-мрачната прогноза след смъртоносния ад, сковал България!

На тази възраст децата са изключителни беззащитни, когато не са ваксинирани, лицата около тях трябва да са изключително внимателни.

Това обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова, във връзка на все по-честите случаи на коклюш в България. 

Както е известно, болестта доведе до смъртта на две бебета на по един месец от Кюстендил. Общо над 260 са случаите в страната.

„Между 6 и 12 годишна възраст деца са най-честите случаи, преди да е завършена пълната имунизация. Задух, цианоза, изпъкване на очите – това са най-честите симптоми при учениците.

При възрастните хора има кашлица, дори повръщане – клиничната картина е различна. Има риск от епидемия, почти половината области са докладвали случаи, те ще се увеличават. Вероятно до седмица ще има случаи навсякъде“, каза проф. Христова в ефира на БНТ.

„Началото започва като ОВИ, без висока температура и отпадналост. Кашличният период е седмици наред. Като се забележи това – трябва да се лекува. В началото се хваща по-лесно“, допълни директорът на НЦЗПБ. Тя препоръча хората да се ваксинират, дори да са изпуснали имунизациите.

„Първоначалната ваксина трябва да се направи на 2 месеца, после има реимунизации 6 години и на 12 години“, каза още тя.

Сподели