Стана ясно колко души в Киев се издирват за неявяване във военните служби

Полицията в Киев е получила повече от 5 хиляди искания от териториалните центрове за набиране и социална подкрепа (ТЦК и СП) за издирване на военнозадължени граждани.

Това съобщи Управлението за превантивна дейност в Киев в отговор на запитване от изданието NV. Отбелязва се, че към 1 април столичните служители на реда са получили 5387 искания от ТЦК за установяване на местопребиваване и предаване на лица за съставяне на административни протоколи срещу тях.

„За отклонение от военна служба 4955 души трябва да бъдат установени и отведени в ТЦКСП. В момента 1416 души са установени и предадени в ТЦКСП за съставяне на административни материали“, се казва в отговора на запитването.

Какво е положението в други области

От началото на 2024 г. в Лвовска област около 2146 души не са се явили в центровете за мобилизация, въпреки че им е изпратена призовка. Отбелязва се, че през посоченото време са открити и отведени в ТЦК 1226 отклонили се от военна служба.

Във Волинска област се издирват около 8 хиляди души неявили се за мобилизацията. Те са вписани в електронния регистър на военнозадължените като издирвани, тъй като не са се явили в ТЦК при повикване или са игнорирали призовката.

В Черновицка област повече от 5 хиляди мъже са обявени за издирване.

Превод и редакция

 

Сподели