Взрив в НС: Късане на ризи и разкрития за срещи на Денков в МС с… TV

Разглеждането на Доклад за дейността на временната комисия по повод споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската компания „Боташ“, подписано на 3 януари 2023 г. предизвика бурни страсти в парламента.

След като председателят на комисията Жечо Станков, който е от ГЕРБ-СДС, представи доклада, Мартин Димитров от ПП-ДБ настоя да се чуе оценката на ГЕРБ за договора „Боташ“ „най-накрая“.

НС шефът извънредно свиква депутатите, ето защо TV

Думата взе депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш енергиен министър Делян Добрев.

„Г-н Станков, аз не съм доволен от вашия доклад, защото в него трябваше да има подробна информация за това колко пъти Николай Денков е ходил в Турция да предоговаря този договор.

Ходил ли е? Какво е постигнал, протокол има ли? Ако не е постигнал нищо, да дойде и да каже: „Аз се провалих“. Най-добре да си подаде даже оставката. Той помните ли кога тичаше да си подаде оставката? Когато засегнахме интересите на „Лукойл“ – тичаше с оставката в джоба“, припомни той.

„Обаче като се е провалил, ако наистина е ходил три пъти да предоговаря „Боташ“, като се провали там три пъти, не тичаше с оставката, това беше окей. И аз не знам дали той е ходил три пъти да се среща в Турция с „Боташ“, много ме съмнява тая работа, но се надявам да го проверите, вашата комисия трябваше и това да изчисли“, заяви Добрев.

„Но в същото време има ясни доказателства, че той се е срещал повече от два пъти с „Лукойл“, с най-големите шефове на „Лукойл“ в кабинета в Министерски съвет. Значи с „Лукойл“, да храним „Лукойл“ с 10 млрд., можем да правим срещи с тях. Обаче когато България е ощетена, не можем да правим срещи с „Боташ“, изтъкна той.

„Ами като е толкова лош тоя договор, Мартин Димитров колко пъти пита тук Денков какво е направил по този договор? Колко пъти, Мартине? Остави писмено! Колко пъти излезе на тази трибуна, както сега си късаш ризата, и да питаш Денков какво се ослушва, защо не отива в Турция?“, попита депутатът.

Той настоя комисията на Станков да провери и колко пъти Мартин Димитров е питал Денков като премиер за „Боташ“, което предизвика смях и аплодисменти в залата.

Делян Добрев изтъкна още, че договорът ощетява най-много „Булгаргаз“. 

„Кой е конкурентът на „Булгаргаз“? „Овъргаз“. На кой е собственост? На Сашо Дончев. Кой е Сашо Дончев? Най-големият спонсор на „Промяната“ – с 500 000 лв. като физическо лице“, припомни той.

„Възможно ли е те да са бездействали, 10 месеца нищо да не са правили, „Булгаргаз“ да губи стотици милиони, да губи пазарен дял, защото най-големият спонсор на „Промяната“, който издържа тяхната партия, е конкурентът на „Булгаргаз“, попита той.

„Кой в България дава 500 000 лв. на една партия без да иска нищо от нея? Резултатите са налице. В последните 3 години „Булгаргаз“ е на колене, пред фалит“, добави той.

Сподели