New York Times: Украинци бягат от мобилизацията благодарение на роми

Украински контрабандисти наемат роми, които да превозват дезертьори през границата, пише американското издание The New York Times.

Гранична охрана и местни служители казват, че контрабандистите, които по-рано са се занимавали с превоз на цигари, са се преквалифицирали в трафиканти на укриващи се от мобилизацията украинци, които искат да пресекат границата.

„Украинските граничари често намират мъже, които се опитват да избегнат наборната служба и се опитват да пресекат река Тиса, където тя образува границата с Румъния“, отбелязва изданието.

От началото на конфликта повече от 6 хиляди мъже са прекосили реката, 22 от които са се удавили, съобщават румънските власти. Точният брой на загиналите при опит за бягство обаче може да е в пъти по-голям.

Изданието, позовавайки се на думите на украински военнослужещи, подчертава, че „призоваването в армията е като получаване на еднопосочен билет за фронта“, следователно, след като перспективите на Украйна на фронтовете се влошиха, броят на така наричаните уклонисти непрекъснато расте.

 

Сподели