Анализатори: Цената на нефта може да полети до небесата

Война между Израел и Иран може да повиши цените на петрола до колосалните 130 долара. За да се реализира тази прогноза, трябва да бъдат изпълнени няколко условия.

CNBC пише, че пряк военен сблъсък между Израел и Иран до 2025 г може да предизвика значително увеличение на цените на петрола, според прогнозата на Bank of America.

Ако военните действия се проточат дълго време и засегнат енергийната инфраструктура, тогава трябва да очакваме увеличение на цените на „черното злато“ с 30-40 долара за барел.

В същото време цената на петрола Brent може да скочи до 130 долара през второто тримесечие на тази година, докато цената на американския петрол ще скочи до 123 долара. Този сценарий предполага, че производството на петрол в Иран ще намалее с 1,5 милиона барела на ден поради войната.

ОПЕК в крайна сметка ще започне да пуска повече барели, но това ще доведе до намаляване на свободния капацитет на групата. В резултат на това през 2025 г. цената на петрола сорт Brent ще бъде 100 долара, докато американският ще падне до 93 долара.

Американският суров петрол в момента се търгува под 85 долара, а петролът Brent падна под 90 долара за барел, тъй като фючърсите губят печалбите, получени в началото на ралито.

Анализаторите предупредиха, че реакцията на пазара към увеличението от миналия уикенд е приглушена и „може да не отразява средносрочните икономически и геополитически последици“ от пряката атака на Иран срещу Израел.

Сподели