Бъркат ни дълбоко в джоба, скачат цените на…

След като в края на 2023 година бургаските таксиметрови шофьори надигнаха глас за по-високо заплащане, а варненските им колеги в началото на седмицата се вдигнаха на бунт пак за същото и поискаха 15% увеличение на тарифата, такситата в Пловдив  също искат драстично поскъпване на услугата им.

Таксидижиите от морската ни столица заплашват, че, ако не изпълнят исканията им, ще протестират всеки ден, информира БНТ. 

Както и при варненските им колеги, пловдивчани не са получили отговор на писмата с исканията, изпратени до общината.

Бакшишите в града под тепетата усилено натискат за повишаване цените тарифите и при тях.Такова намерение официално бе заявено още през февруари, когато Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи, входира искане до кмета Костадин Димитров.

Реакция обаче не последва, въпреки че бяха проведени две срещи – с шефа на ОбС Атанас Узунов и със Савина Петкова, зам.кмет по транспорт, пише „Марица“.

Във вторник и другата организация на таксистите в града „Асоциация на таксиметровите водачи“ стартира с подписка със същата заявка. Те искат от Общинския съвет да промени Наредбата за минимални и максимални цени на превоза на пътници.

По думите им, тя не е пипана от 2014 година. Превозът на пътници в такси е регламентиран ценово именно с тази наредба. Всяка община заковава минимална и максимална възможна тарифа за километър пробег на ден и през нощта, а таксистите трябва да се наместят в тези граници. В момента жълтите коли карат на 1.09 лева на км през деня, което е почти максимално разрешената им. Според наредбата горният лимит е 1.10 лева на км. 

От Асоциацията на таксиметровите водачи настояват минимална дневна тарифа да стане 1.30 лева, а минималната нощна да се промени на 1.40 лева. Така ще им бъдат развързани ръцете да вдигнат и тарифата за превоз на пътници, а гарантираното поскъпване за километър дневен пробег ще е 21 стотинки. От Асоциацията се аргументират, че исканото повишение е по-малко от инфлацията.

В момента повечето жълти коли в града карат на 1.09 лева на километър през деня и 1.19 лева през нощта. Първоначалната такса по светло е 1.95 лева, а нощем – 2.05 лева. Такса повикване е 0.25 лева, а минута престой се калкулира по 0.30 лева, допълва изданието.

Сподели